Ολοκληρώθηκε ο διάλογος του πρωθυπουργού με τους αγρότες

Ολοκληρώθηκε ο διάλογος του πρωθυπουργού με τους αγρότες

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών. Σε δηλώσεις τους, οι αγρότες μίλησαν για ουσιαστικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε, είπαν ότι παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των δύο πλευρών και πως τώρα θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους, προκειμένου οι γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για την πορεία από εδώ και πέρα.

"Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό. Του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, το ίδιο έκανε κι εκείνος και για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό και για το κόστος παραγωγής", δήλωσε ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, ο οποίος εκπροσωπεί, όπως ανέφερε, τα 39 μπλόκα που έστειλαν επιστολή στο Μαξίμου στις 10 Φεβρουαρίου. Είπε ότι αυτό που θα κάνουν τώρα είναι να επιστρέψουν στα μπλόκα τους, να κάνουν τις γενικές συνελεύσεις τους για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα, όπως συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν τους ικανοποίησαν οι προτάσεις της κυβέρνησης, παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν στις γενικές συνελεύσεις. "Μετά τις γενικές συνελεύσεις", απάντησε.

Εκπροσωπώντας τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, όπως είπε, ο Τσιοτίνας Αθανάσιος, δήλωσε ότι "έγινε ένας διάλογος επί των προτάσεων μας με τον πρωθυπουργό, πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε δώσει εμείς και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις".

Στο ερώτημα εάν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης είπε ότι αυτό θα το απορφασίσει ο καθένας συνάδελφος τους που είναι στα μπλόκα τους, ενώ για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, είπε ότι "πρέπει να τα ζυγιάσουμε όλα παρέα".

Πρόβλημα εμπλοκής για τη συμμετοχή στις διαβουλεύσεις

Νωρίτερα, είχαν ξεπεραστεί τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους.

Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Ηδη, από χθες το βράδυ, σε ένδειξη "καλής θέλησης" οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό, δήλωσε, μετά τη συνάντηση των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, ο οποίος εκπροσσώπησε τα 39 μpλόκα που είχαν στείλει επιστολή στο Μαξίμου στις 10 Φεβρουαρίου

Εκπρόσωποι αγροτών καταγγέλουν ότι δεν τους δέχτηκαν στο Μαξίμου

Δεν έγινε δεκτή στο Μέγαρο Μαξίμου η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, όπως κατήγγειλαν πριν από λίγο εκπρόσωποι τους στον SKAI. 

Τόνισαν ότι μετέβησαν στο Μαξίμου αφού συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά όπως είπαν συνάντησαν κλειστή την πόρτα, καθώς δεν υπήρχαν στη λίστα τα ονόματα που είχαν δώσει για να τους εκπροσωπήσουν στο διάλογο.

Έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας εμείς προσπαθήσαμε στο διάλογο η κυβέρνηση δε θέλει το διάλογο είπαν χαρακτηριστικά.

Αποχώρησε από το διάλογο και η συντονιστική επιτροπή αγροτών κτηνοτρόφων και αλιέων, καθώς όπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι τους, ενώ είχαν εκλέξει τα μέλη της επιτροπής που θα τους εκπροσωπούσαν στο διάλογο, τα ονόματα αυτά δεν υπήρχαν στη λίστα του Μαξίμου.

Όπως είπαν, δεν άφησαν να μπουν μέσα άτομα που οι ίδιοι εξέλεξαν με δημοκρατικό τρόπο. Κατήγγειλαν ότι παραβιάστηκαν δημοκρατικά τους δικαιώματα, και δήλωσαν ότι θα συναντηθούν κανονικά με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη σύσκεψη στο Μάξιμου συμμετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και από άλλα 38 μπλόκα.

Παρόντες μεταξύ άλλων οι κύριοι Κατρούγκαλος, Αποστόλου και Μπόλαρης (και οι βουλευτές Φάμελος, Παπαδόπουλος, Ραχωβίτης).

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στους αγρότες τις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των προτάσεων περιλαμβάνονται η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

Ανοιχτά τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής

Ομαλά διεξάγεται από χθες το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, Γιάννης Τουρτούτας και Βασίλης Καστίδης, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των αγροτών για κλείσιμο των τελωνείων. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι παραμένουν με το βλέμμα «καρφωμένο» στις τρέχουσες εξελίξεις και έκαναν γνωστό ότι στο πλαίσιο γενικών συνελεύσεων που θα έχουν εντός της ημέρας θα καθορίσουν τη στάση τους για τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Φεβρουαρίου έως και χθες στις 16:00 τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής ήταν κλειστά, λόγω των αντιμπλόκων που είχαν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους, αυτοκινητιστές της γειτονικής χώρας, παρότι οι Έλληνες αγρότες είχαν δώσει «ελευθέρας» στην κυκλοφορία.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν και σήμερα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, περιμένοντας νεότερα από το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με το αίτημα της Νίκαιας (69 μπλόκα), για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό αύριο (Τρίτη).

Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο το εξής:

- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (24ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.

- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

- Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).

- Στο ''Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 9:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.

- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σε τέταρτο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν και σήμερα οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.

Υπενθυμίζεται ότι δύναμη του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, «προκειμένου να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των συναδέλφων μας».

Πελοπόννησος

Δυναμικά παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου από χθες το απόγευμα έως και σήμερα στις 4.00 μετά το μεσημέρι. Εν τω μεταξύ έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο μέγαρο Μαξίμου και στο διάλογο με την κυβέρνηση που θα προσέλθει η επιτροπή που έχουν ορίσει τα Ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου και από το αποτέλεσμα αυτό θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση του, αν θα συνεχίσουν να κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο ή θα αποχωρήσουν.

Επιπλέον κλειστή είναι και η εθνική οδός Κορίνθου - Αθήνας στα διόδια του Ισθμού, ενώ ανοικτή είναι από χθες η παλαιά εθνική οδός στο Καλαμάκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ