Όμιλος ΙΑΣΩ: Αποστολή πρόληψης στη Σίφνο με 468 ιατρικές επισκέψεις

Όμιλος ΙΑΣΩ: Αποστολή πρόληψης στη Σίφνο με 468 ιατρικές επισκέψεις

Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης, η επιστροφή στις εξετάσεις πρόληψης ρουτίνας καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ καθώς στη διάρκεια των δύο αυτών ετών, τα άλλα ζητήματα υγείας παραμελήθηκαν. Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία και με στόχο να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη σε κατοίκους νησιών που έχουν στον τόπο τους μονάχα τις απολύτως βασικές δομές υγείας, το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική χάραξε ρότα πρώτα για τον Αργοσαρωνικό όπου έπιασε λιμάνι στις Σπέτσες και μετά στις Κυκλάδες, όπου πραγματοποίησε απόβαση υγείας στη Σίφνο.

Σε αυτές τις αποστολές, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν κλινικές, εργαστηριακές και απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις και να εξεταστούν από γιατρούς πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων οι οποίοι είναι δυσεύρετοι στα μικρά νησιά. Και οι δυο αποστολές υγείας οργανώθηκαν μετά από αιτήματα των Δημάρχων των δύο νησιών, του κ. Παναγιώτη Λυράκη, Δήμαρχου Σπετσών και της κας. Μαρίας Ναδάλη, Δήμαρχου Σίφνου, στον Όμιλο ΙΑΣΩ. 

Τα μέλη της αποστολής μαζί με την δήμαρχο του νησιού κα. Μαρία Ναδάλη και την δημοσιογράφο του Liberal

Στις δυο τριήμερες αποστολές υγείας στις Σπέτσες και τη Σίφνο έγιναν συνολικά 1.822 ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε 559 κατοίκους, καθώς και επιδημιολογική επιτήρηση, με τους κατοίκους των νησιών να υποδέχονται με ενθουσιασμό τους εξειδικευμένους γιατρούς του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική και του ΙΑΣΩ Παίδων που συνέδραμαν στην αποστολή για να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες των παιδιών. Οι δράσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «δίπλα σας», του Ομίλου ΙΑΣΩ, που εμπράκτως στηρίζει τους νησιώτες στον Αργοσαρωνικό και το Αιγαίο, σε ό,τι αφορά τις ανάγκες τους σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στιγμιότυπα από τις ιατρικές εξετάσεις ενηλίκων και παιδιών στο νησί της Σίφνου

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης τριήμερης αποστολής υγείας στη Σίφνο, από την  8η έως και την 10η Απριλίου, σε δύο ημέρες διενέργειας ιατρείων έγιναν 468 ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε 172 κατοίκους, αφού είχε προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος με rapid test σε όλους τους προσερχόμενους, κατά τον οποίο δεν βρέθηκε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Το νησί γνώρισε όπως και όλες οι περιοχές της Ελλάδας ένα ορμητικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον και της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 όπου υπήρξαν αρκετά κρούσματα ειδικά μεταξύ των παιδιών, τα περισσότερα ασυμπτωματικά. Ωστόσο το κύμα καταλάγιασε γρήγορα, με συνέπεια τα κρούσματα να υποχωρήσουν και στο πλαίσιο της αποστολής τα άτομα διαφόρων ηλικιών που προσήλθαν για εξέταση και υπεβλήθησαν σε rapid τεστ, ήταν όλα αρνητικά.

Από το σύνολο των εξετάσεων, 182 ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις έγιναν στους γιατρούς του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική και 97 στους γιατρούς του ΙΑΣΩ Παίδων, ενώ έγιναν και 17 test PAP. Στη Σίφνο των 2500 κατοίκων, η Δήμαρχος κα. Μαρία Ναδάλη, ευχαρίστησε την ομάδα των γιατρών και νοσηλευτών από 11 διαφορετικές ειδικότητες, για την προσφορά των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού και για τα δώρα, που έφεραν στα παιδιά. Σε κλήρωση που έγινε μέσα στο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου ένα παιδί κέρδισε το μεγάλο δώρο, ένα drone, γεγονός που σκόρπισε μεγάλο ενθουσιασμό στον λιλιπούτειο πληθυσμό του νησιού.

Στη διάρκεια των αποστολών, τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η μαζική προσέλευση των κατοίκων ανέδειξε την ανάγκη να γίνονται τέτοιες δράσεις σε νησιωτικούς προορισμούς καθώς εξετάσεις ρουτίνας για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, όπως ένα test PAP, ένας καρδιολογικός υπέρηχος ή μια κλινική εξέταση μαστού συνεπάγεται ταξίδι σε άλλο τόπο και ταλαιπωρία για τους νησιώτες, οι οποίοι πρέπει κατά κανόνα να μεταβούν στον Πειραιά και να διανυκτερεύσουν εκεί. Στη Σίφνο όπως και στα άλλα νησιά το ποσοστό των καπνιστών είναι αρκετά μεγαλύτερο από τις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας καθώς είναι δύσκολοι  οι χειμώνες και όπως συχνά παραδέχονται οι κάτοικοι, χωρίς τσιγάρο και χωρίς ποτό (τσίπουρο, ρακί, ανάλογα με το νησί) ο χειμώνας δεν περνάει.

Ο φετινός χειμώνας εκτός από κρύος και σκληρός επιφύλαξε και πολλές λευκές μέρες στη Σίφνο, καθώς το έστρωσε κανονικά, εντείνοντας τις δυσκολίες στις μετακινήσεις, για λόγους υγείας όπως και για κάθε άλλη αιτία. 

Ο ι γιατροί διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι της Σίφνου όπως και άλλων νησιών -λόγω των δεδομένων πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν-δεν διενεργούν  όσο συχνά θα έπρεπε τις επιβεβλημένες προληπτικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση διαδεδομένων νοσημάτων, όπως μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες κτλ. Γι αυτό και προτού αναχωρήσουν μέσα σε θαλασσοταραχή, με ανέμους 8 μποφόρ, δεσμεύτηκαν να επιστρέψουν το φθινόπωρο για να προσφέρουν στους κατοίκους τη δυνατότητα να εξετάζονται τακτικά ώστε να παρακολουθούν συστηματικά τους δείκτες της υγείας τους.