Ομόφωνη καταδίκη της Β. Κορέας από το ΣΑ του ΟΗΕ

Ομόφωνη καταδίκη της Β. Κορέας από το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομοφώνως και με "δριμύτητα" την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών και επανέλαβε ότι προτίθεται να λάβει "σημαντικά μέτρα" μετά την πυρηνική δοκιμή του Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύεται "να υιοθετήσει σύντομα νέα απόφαση", η οποία τελεί υπό επεξεργασία εδώ και πολλές εβδομάδες, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ, σε απάντηση τόσο της εκτόξευσης του πυραύλου, όσο και της πυρηνική δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου.

"Θεωρούμε ότι υπάρχει συναίνεση για την καταδίκη αυτής της παραβίασης των κυρώσεων του ΟΗΕ", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ραφαέλ Ραμίρες Καρένο μόλις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας Φρανσουά Ντελάτρ χαρακτήρισε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ " εξωφρενική πρόκληση". Για τον λόγο αυτόν "η αδυναμία δεν αποτελεί επιλογή", πρόσθεσε , ενώ σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική υιοθέτησης νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, απάντησε "όσο πιο σύντομα, όσο πιο σκληρές,τόσο το καλύτερο, ".

Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη εκτιμούν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκδώσει ομόφωνη καταδικαστική απόφαση, ενώ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον θα συνεχίσουν τις διμερείς συνομιλίες επί σχεδίου νέας απόφασης που θα επεκτείνει τις ισχύουσες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.

Διπλωματική πηγή εξήγησε ότι η αμερικανική πλευρά προωθεί σειρά νέων σκληρότερων μέτρων, τα οποία θα έχουν εφαρμογή πέραν των ατομικών όπλων και των πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ, ενώ η κινεζική πλευρά θέλει τα μελλοντικά μέτρα να επικεντρωθούν στο θέμα της μη διάδοσης.

Διπλωματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει στην ενίσχυση των διεθνών περιορισμών κατά του τραπεζικού συστήματος της Βόρειας Κορέας, ενώ το Πεκίνο αντμετωπίζει απρόθυμα το ενδεχόμενο αυτό, φοβούμενο την επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα.

H Βόρεια Κορέα σκοπεύει να συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους που μεταφέρουν δορυφόρους στο διάστημα, αναφέρει σε σημερινή δήλωση που εξέδωσε η βορειοκορεατική πρεσβεία στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Η κρατική υπηρεσία εξερεύνησης του διαστήματος, ακολουθώντας την πολιτική του Κόμματος των Εργατών της Κορέας να δίνεται προτεραιότητα στην επιστήμη και την τεχνολογία, θα συνεχίσει να εκτοξεύει και άλλους τεχνητους δορυφόρους», αναφέρει η πρεσβεία στη δήλωσή της, σύμφωνα με το Interfax.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε περί τις 02:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση, αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο, για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.

Ένας αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι έγινε αντιληπτή η εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η τροχιά του οποίου παρακολουθείται και δεν απειλεί συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε πριν από λίγο ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Kim Jong-un με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».

Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ακόμη μια παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.

Διεθνής κατακραυγή για την εκτόξευση πυραύλου

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, ενώ σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου που εκδόθηκε λίγο αργότερα υπογραμμίστηκε ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας.

«Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, σκοπεύουμε, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, να λάβουμε μέτρα χωρίς να διστάσουμε. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια του λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Abe.

Η εκτόξευση αυτή είναι «εντελώς απαράδεκτη», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, μιλώντας επίσης για μια «καθαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Τη λύπη του εκφράζει το Πεκίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.

Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο, υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου "δορυφόρου" από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα το πρωί στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Αμύνης.

Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, καταδικάζει την εκτόξευση

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Ban.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, όπως ανακοίνωσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητήσει την εκτόξευση σήμερα.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο —ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο— συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.

Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει —τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι θα προασπίσει την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι «ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες».

«Η εκτόξευση της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων... αποτελεί άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Susan Rice, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή (βαλλιστικών) πυραύλων και πυρηνικών όπλων αποτελούν σοβαρές απειλές για τα συμφέροντά μας —περιλαμβανομένης της ασφάλειας ορισμένων από τους πιο στενούς μας συμμάχους», πρόσθεσε η Rice. «Καταδικάζουμε τη σημερινή εκτόξευση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, διαβεβαίωσε για άλλη φορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Βόρειας Κορέας μετά την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να ληφθούν «σημαντικά μέτρα» και η Πιονγκγιάνγκ να λογοδοτήσει.

Η Στρατηγική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, εξάλλου, ανέφερε ότι τα συστήματά της ανίχνευσαν και παρακολούθησαν την εκτόξευση του βορειοκορεάτικου πυραύλου στο διάστημα νωρίτερα σήμερα.

Βάσει των δεδομένων του Συστήματος Αεράμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) εξήχθη το συμπέρασμα «ότι σε καμιά στιγμή ο πύραυλος δεν αποτέλεσε απειλή για τη βόρεια Αμερική», σύμφωνα με ανακοίνωση της Στρατηγικής Διοίκησης.

Η Πρόεδρος Park καλεί το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλει σκληρές κυρώσεις

Η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Park Geun-hye, δήλωσε σήμερα ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί μια «ασυγχώρητη προκλητική ενέργεια» και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει το ταχύτερο δυνατόν σθεναρές κυρώσεις.

Η Park επισήμανε ότι η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί να επιτύχει πρόοδο στο πυραυλικό της πρόγραμμα απλά και μόνο για να ενισχυθεί η θέση του καθεστώτος, όπως είπε.

Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι θα κάνει μια ειδική αναγγελία το μεσημέρι (05:30 ώρα Ελλάδας). Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε περί τις 09:00 (02:30 ώρα Ελλάδας) στην εκτόξευση ενός πυραύλου που λέει ότι είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά έναν επιστημονικό δορυφόρο. Δυτικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν ότι πρόκειται περί συγκεκαλυμμένης δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια έκρινε η Μόσχα την εκτόξευση

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, την οποία έκρινε ως πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια της ίδιας της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτού του είδους οδηγούν σε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στη βορειοανατολική Ασία στο σύνολό της» και ότι «είναι πολύ επιζήμιες για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα και πρωτίστως της ίδιας της Βόρειας Κορέας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Πιονγκγιάνγκ αγνόησε τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία, υπογραμμίζει επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

«Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν λαμβάνει υπ'' όψιν τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία», επισημαίνει.

«Η πορεία που επέλεξε η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί παρά να εγείρει έντονη διαμαρτυρία. Συστήνουμε απερίφραστα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να σκεφτεί αν η πολιτική να αντιτάσσεται σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, για να θέσει σε τροχιά, σύμφωνα με την ίδια, έναν δορυφόρο. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, αλλά και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, καταδίκασαν την ενέργεια αυτή, για την οποία πιστεύεται ότι επρόκειτο στην πραγματικότητα για μια δοκιμή πυραύλου.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση αυτή, αψηφώντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που της απαγορεύουν να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Η Βρετανία και η Ιαπωνία συμφώνησαν ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει δράση κατά της Πιονγκγιάνγκ

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα και συμφώνησαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει ισχυρή δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας, μετά την εκτόξευση από την Πιονγκγιάνγκ ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Εξάλλου από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως ο υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε επίσης σήμερα την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου με τον ιάπωνα ομόλογό του.

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του πως η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ιαπωνικής πλευράς.

Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, τη σημασία της διπλωματίας για την εκτόνωση της έντασης στη Βορειοανατολική Ασία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως ο πύραυλος που εκτόξευσε μετέφερε έναν δορυφόρο, όμως οι γείτονές της και οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την εκτόξευση ως πυραυλική δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ και εβδομάδες μόλις έπειτα από μια δοκιμή πυρηνικής βόμβας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ