Το όραμα του Macron για την Ευρώπη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του συνόλου του βελγικού Τύπου

Το όραμα του Macron για την Ευρώπη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του συνόλου του βελγικού Τύπου

Στη χθεσινή ομιλία του Emmanuel Macron στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, κατά την οποία ανέπτυξε το όραμά του για την Ευρώπη, προτείνοντας έναν οδικό χάρτη και καλώντας τις χώρες που το επιθυμούν να ενταχθούν σε μία ομάδα επανίδρυσης της ΕΕ, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του συνόλου του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου.

«O Macron αναζωπυρώνει την ευρωπαϊκή φιλοδοξία» αναφέρει η εφημερίδα Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, σημειώνοντας ότι η γλώσσα του Γάλλου Προέδρου ήταν ξεκάθαρη και ακριβής, ενώ οι προτάσεις που θέτει στο τραπέζι είναι συγκεκριμένες, προωθούν την ιδέα μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων και περιστρέφονται γύρω από το όραμα μίας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής. Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της υπογραμμίζει ότι η μόνο η ιστορία μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το μεγαλείο και τη διαίσθηση μίας ομιλίας, όμως αυτό που μπορεί να αναγνωριστεί στον Μακρόν είναι ότι σε κάθε περίπτωση πέτυχε να σημαδεύσει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην ιστορία της ηπείρου μας, την οποία πολλοί, αν όχι η πλειοψηφία, εκλαμβάνουν ως ένα σημείο καμπής, μία εποχή που τα θλιβερά πάθη της Ευρώπης ξαναεμφανίζονται και οι αλλαγές - η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση - διαταράσσουν βαθιά τις κοινωνικές δομές μας.

Η L'' Echo από τη μεριά της κάνει λόγο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για την «επιστροφή της Γαλλίας που υποβάλλει προτάσεις» και για μία γεμάτη ενέργεια ομιλία, ενώ στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι ο Macron , αφού απέδειξε στις κάλπες ότι η ιδέα ενός ευρωπαϊκού φεντεραλισμού μπορεί να νικήσει την εθνικιστική στροφή, μπορεί να κινητοποιήσει την εν υπνώσει Ένωση, προβάλλοντας τις μεταρρυθμιστικές του φιλοδοξίες, και ότι οι Ευρωπαίοι κέρδισαν με τον Macron μία Γαλλία δυναμική και μία μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουν μπροστά, αλλά είναι πλέον στο χέρι του εκάστοτε κράτους μέλους να ξεπεράσει τα εθνικά του ταμπού, μια και η μόνη εναλλακτική είναι ένα συλλογικό ναυάγιο. Η La Libre Belgique, τέλος, μιλά και αυτή με τη σειρά της στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για μία φλογερή, γεμάτη πάθος ομιλία του Γάλλου Προέδρου, με την οποία παρουσίασε το πολύ φιλόδοξο όραμά του για την Ευρώπη.

Το όνειρο του Macron για τη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης παρουσιάζει εξάλλου αναλυτικά και η ολλανδόφωνη De Standaard με την ευκαιρία της χθεσινής βαρυσήμαντης ομιλίας του στη Σορβόννη, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ο Γάλλος πρόεδρος βαδίζει στα χνάρια των συμπατριωτών του, οραματιστών του παρελθόντος, Σουμάν και Ντελόρ. Η εφημερίδα διάκειται θετικά απέναντι στο όραμα του E. Macron για την Ευρώπη, μη παραλείποντας ωστόσο να παρατηρήσει ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο να το υλοποιήσει, καθώς θα πρέπει να καταφέρει να άρει τις επιφυλάξεις πολλών ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι προς το παρόν βλέπουν με σκεπτικισμό και καχυποψία τον ενθουσιασμό και τις φιλοδοξίες του Γάλλου προέδρου. Σε ό,τι πάντως αφορά το Βέλγιο, η εφημερίδα θεωρεί δεδομένο ότι θα συνταχθεί με τις χώρες εκείνες που θα θελήσουν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο προς την κατεύθυνση μιας «επανίδρυσης» της Ευρώπης.

Τη σημασία που έχει ο γαλλογερμανικός άξονας για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης εξηγεί από την πλευρά της η De Tijd με αφορμή την χτεσινή παρουσίαση των προτάσεων Macron, σημειώνοντας ότι στη χτεσινή ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να διευκολύνει την Γερμανίδα καγκελάριο Merkel κρατώντας χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας ρηξικέλευθες προτάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν την Γερμανίδα καγκελάριο σε δύσκολη θέση ενόψει των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «φιλόδοξα» τα σχέδια του Γάλλου προέδρου και «απαραίτητη» τη συμπόρευση Γαλλίας-Γερμανίας, εάν η Ευρώπη θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο εφιστά την προσοχή στον κίνδυνο οι μικρότερες χώρες να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Η ΕΕ δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια Ένωση όπου οι μεγάλες χώρες κανονίζουν τα πάντα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες επιφυλάσσεται ο ρόλος του «κομπάρσου», παρατηρεί η εφημερίδα. Για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι οι μικρότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Βέλγιο με την φιλοευρωπαϊκή του παράδοση, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «αντίβαρα» και να έχουν ένα «διακριτό στίγμα» ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Βρυξέλλες θα παραμείνουν η ατμομηχανή της Ευρώπης και δεν θα αναλάβει ο άξονας Βερολίνου-Παρισιού αυτόν τον ρόλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ