Όσο σοφή και αν είναι η γερμανική στρατηγική, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς εταίρους
Τίμοθι Γκάρτον Ας

Όσο σοφή και αν είναι η γερμανική στρατηγική, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς εταίρους

Σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Τίμοθι Γκάρτον Ας, αναλύει κατά πόσον η Γερμανία μπορεί σήμερα να σώσει την Ευρώπη. Όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει «η Γερμανία είναι υπερβολικά μεγάλη για να είναι μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να ηγεμονεύσει στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στον κόσμο». 

«Έτσι, όσο σοφή και αν είναι η γερμανική στρατηγική, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς εταίρους. Οι γιγάντιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της αναδυόμενης απολυταρχικής κινεζικής υπερδύναμης –που είναι για τις αρχές του 21ου αιώνα ό,τι ήταν η αυτοκρατορική Γερμανία για την Ευρώπη στις αρχές του 20ού– δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν δεν επιστρέψουν οι ΗΠΑ, υπό τον Τζο Μπάιντεν, σε μια εποικοδομητική συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και εάν δεν επιτευχθεί η στρατηγική εμπλοκή χωρών όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ινδία», επισημαίνει.

«Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν μπορούν να λυθούν χωρίς την ενεργό συμμετοχή όχι μόνο της Γαλλίας και της Ισπανίας, αλλά και της Ιταλίας (που είναι προφανώς απασχολημένη με τα εσωτερικά της), της Πολωνίας (που τώρα υιοθετεί πεπαλαιωμένη αντι-γερμανική γραμμή), της Ολλανδίας και άλλων. Για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, η Ευρώπη χρειάζεται επίσης το κύρος της Βρετανίας – που είναι ο κυριότερος στρατηγικός λόγος να προσπαθήσει η Μέρκελ να επιτύχει στο ζήτημα του Brexit, κάτι που πιστεύω ότι έχει ακόμη περιθώριο να πράξει το φθινόπωρο», υποστηρίζει.

Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή.