Ώθηση για εκλογική νίκη του Λαϊκού κόμματος της Αυστρίας δίνει ο S. Kurz

Ώθηση για εκλογική νίκη του Λαϊκού κόμματος της Αυστρίας δίνει ο S. Kurz

Μεγάλες πιθανότητες να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου συγκεντρώνει το συγκυβερνών στην Αυστρία με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αύριο Σάββατο στο έκτακτο συνέδριό του στην πόλη Λιντς θα εκλέξει και επίσημα ως νέο αρχηγό του τον 30χρονο και ιδιαίτερα δημοφιλή υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Sebastian Kurz.

Το συνέδριο πρακτικά θα επικυρώσει την ομόφωνη εκλογή στις 14 Μαΐου του Sebastian Kurz σε αρχηγό των Αυστριακών Συντηρητικών από την διοικούσα επιτροπή του κόμματος, η οποία είχε αποδεχθεί όλες τις προϋποθέσεις που αυτός έθετε, παραχωρώντας του την απόλυτη εξουσία και τον πλήρη έλεγχο επί όλων των οργάνων του κόμματος.

Η εκλογή εκείνη ανέτρεψε ριζικά το πολιτικό σκηνικό στην Αυστρία, καθώς ο ίδιος είχε καταγγείλει αμέσως μετά τον έως τώρα κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες ζητώντας ταυτόχρονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Της εκλογής του Sebastian Kurz από τη διοικούσα επιτροπή είχε προηγηθεί μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα η παραίτηση από όλα τα αξιώματά του, του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου (και υπουργού Οικονομίας, Επιστημών και Ερευνας) στην κυβέρνηση συνασπισμού Reinhold Mitterlehner, την οποία φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες και τελικά να μεθόδευσαν οι "σκληροπυρηνικοί" του Λαϊκού Κόμματος.

Οι ίδιοι κύκλοι φέρεται να προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή -- αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για "άκρατο λαϊκισμό" με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς -- 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων στη θέση των Σοσιαλδημοκρατών.

Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων ήδη στο διάστημα 2000-2006, με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους υπό τον καγκελάριο Wolfgang Schuessel, τον τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος που είχε ως κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων, τον Jorg Haider.

Η έντονη απαίτηση του Sebastian Kurz για πρόωρες εκλογές, που τελικά ευοδώθηκε, συνδέεται προφανώς με τον κίνδυνο που ο ίδιος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μία φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.

Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον "δεύτερος" στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος στη θέση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα είναι προφανώς και ο κύριος αντίπαλός του στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να έχει με τον νέο αρχηγό του Sebastian Kurz σημαντικό προβάδισμα και να κατακτά την πρώτη θέση στις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως διαπιστώνεται στις δύο πλέον πρόσφατες αντιπροσωπευτικές δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Στην πρώτη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με ποσοστό 33% και διαφορά επτά μονάδων από το δεύτερο, το Σοσιαλδημοκρατικό (26%), που ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού τους, ενώ το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων , το οποίο εμφανιζόταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30%, περιορίζεται πλέον σε ένα 24%.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 9% και με μόλις 4% το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν από την ανάδειξη του Sebastian Kurz στην κορυφή της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος, εμφανιζόταν με διψήφιο ποσοστό για τις επόμενες εκλογές, ενώ, σύμφωνα με την τωρινή δημοσκόπηση, φέρεται να είναι δύσκολη η εκ νέου είσοδος του στη Βουλή, καθώς ισχύει το όριο του 4%.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση, του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 32%, το Σοσιαλδημοκρατικό με 28%, το Κόμμα των Ελευθέρων με 25%, οι Πράσινοι με 8% και το ΝΕΟΣ με 5%.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες.

Οι Πράσινοι είχαν λάβει ποσοστό 12,4% και 24 έδρες, το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες, ενώ το κόμμα του Αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Frank Stonah, που αυτοδιαλύθηκε στα μέσα αυτής της εβδομάδας, είχε συγκεντρώσει 5,7% και 11 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς