Ουκρανία: Κατέσχεσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 71 εκατ. δολαρίων

Ουκρανία: Κατέσχεσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 71 εκατ. δολαρίων

Η Ουκρανία κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 71 εκατ. δολαρίων που ανήκουν στη ρωσική Rosneft, την Gazprom GAZP.MM και τη Rosatom, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της χώρας.

Η SBU ανέφερε σε δήλωση ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει μερικά από τα κέρδη αυτών των assets για να προετοιμάσει την εισβολή της στην Ουκρανία και να χρηματοδοτήσει διάφορες δραστηριότητες.

Η Ουκρανία έχει ήδη πει ότι η ανοικοδόμηση της χώρας μπορεί να κοστίσει 750 δισ. δολάρια και ότι οι πλούσιοι Ρώσοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην πληρωμή του λογαριασμού.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχε κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία από τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Tatneft αλλά και τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Μιχάιλ Φρίντμαν.

Η SBU είπε ότι συνεργάζεται με την αστυνομία υπό την καθοδήγηση των εισαγγελέων για τον εντοπισμό εταιρειών που ελέγχονται από τη Ρωσία, ενώ ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες να μεταφερθούν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στις Rosneft, Gazprom και Rosatom σε άλλους ιδιοκτήτες.