P. C. Padoan: Να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ανέργων

P. C. Padoan: Να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ανέργων

Υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης ανέργων τάσσεται ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζει, ωστόσο, ότι το σχέδιο αυτό "σκοντάφτει" στην άρνηση του W. Schaeuble, ο οποίος «είναι σθεναρά αντίθετος», γιατί οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα έλεγαν ότι δίνουν τα λεφτά τους «στους τεμπέληδες τους Ελληνες και τους Ιταλούς».

Όμως, ο Padoan φοβάται πως «ο χρόνος για την Ευρώπη τελειώνει».

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, η Ιταλία έκανε αυτό που έπρεπε, τη «μείωση του κινδύνου» όπως ο ίδιος αποκαλεί τις μεταρρυθμίσεις και την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Τώρα όμως ήρθε η σειρά της Γερμανίας να κάνει αυτό που πρέπει. «Μετά τη μείωση του κινδύνου, χρειαζόμαστε τον επιμερισμό του κινδύνου».

Να σημειωθεί πως ο 67χρονος Padoan είναι υπουργός Οικονομικών από το 2014. Επί των ημερών, η Ιταλία εφάρμοσε αλλαγές στην αγορά εργασίας που ως τότε θεωρούνταν ταμπού, όπως η κατάργηση του άρθρου 18 με την οποία οι απολύσεις έγιναν ευκολότερες.

«Εκτός από περισσότερες δουλειές, χρειαζόμαστε καλύτερες δουλειές»

Όπως τονίζει, με τη βοήθεια φορολογικών κινήτρων, η Ιταλία δημιούργησε περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Αλλά, οι μισές από αυτές αφορούν συμβάσεις μερικής απασχόλησης με αμοιβές που δεν αρκούν ούτε καν για τα αναγκαία.

«Η Ιταλία άνοιξε την αγορά εργασίας της και την έκανε πιο ελκυστική για επενδύσεις» αλλά «χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά. Πρέπει να βελτιώσουμε τις δεξιότητες των εργαζομένων και να υποστηρίξουμε μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς μέσα από ενεργητικές πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις. Εκτός από περισσότερες δουλειές, χρειαζόμαστε καλύτερες δουλειές» επισημαίνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Φωτογραφία αρχείου SOOC