Π. Τατούλης: Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει

Π. Τατούλης: Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει

Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, που βρίσκεται εν αναμονή θα γίνει, σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου σήμερα το μεσημέρι, με αφορμή την διάταξη που αφαιρεί την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια δίνοντάς την στους ΦΟΔΣΑ και κάλεσε την κυβέρνηση αν δεν θέλει το ΣΔΙΤ να το καταργήσει με νόμο.

Παράλληλα, ο κ. Τατούλης καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για λαϊκισμό. Εξέφρασε την απορία του για την αλλαγή στάσης του αντιπροέδρου της ΝΔ για το έργο των απορριμμάτων που ο ίδιος είχε επικροτήσει. Κατηγόρησε τους δημάρχους για «ανυπαρξία και αδυναμία στο ζήτημα της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων» και υπογράμμισε πως έρχονται πρόστιμα από την Ε.Ε. ύψους είκοσι εκατ. ευρώ για όλους τους δήμους της Πελοποννήσου, ενώ τόνισε πως βλέπει να πληθαίνουν οι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι, «η Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό των πολιτών, δίνοντας σκληρές μάχες απέναντι σε όλους τους λαϊκιστές» και πρόσθεσε ότι, «δεν χαμπαρίζουμε από τέτοια πράγματα. Είμαστε εδώ για να λέμε την αλήθεια και να κάνουμε πράξη όλα αυτά που έχουμε πει στους πολίτες. Εάν δεν το θέλει η κυβέρνηση αυτό το έργο, να βγει με νόμο και να το καταργήσει».

Ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε πως, «παραξενεύει τους πολίτες η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στην ψήφιση του άρθρου 23 του νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα. Σημειώνοντας, πως με έκπληξη διαπιστώνει ότι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκης τον Οκτώβριο του 2015 σε ερώτηση που είχε υποβάλει προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη, είχε χαρακτηρίσει το έργο «πρωτοποριακό και μοναδικό» και είχε εγκαλέσει μάλιστα τον υπουργό, γιατί δεν υπογράφει την σύμβαση η οποία είχε ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και αναρωτήθηκε, «τι μεσολάβησε κι άλλαξε στάση, όταν μάλιστα τον Ιούλιο του 2013 ως ενεργεία υπουργός ήρθε στην Τρίπολη και εξήρε την Περιφέρεια για το συγκεκριμένο έργο, χαρακτηρίζοντάς το ως εθνικής σημασίας;»

Αναφορικά με την διαμόρφωση των νέων ΠΕΣΔΑ επεσήμανε, ότι, «η μη συμμόρφωση στην Κοινοτική οδηγία, αποτελεί κίνδυνο και πλήγμα, γιατί αποτελεί αιρεσιμότητα για το νέο πρόγραμμα, εάν δεν προχωρήσει ο νέος ΠΕΣΔΑ» και συμπλήρωσε ότι, «η κυβέρνηση εγκαλείται, γιατί υπάρχει κίνδυνος απώλειας νέων πόρων, εάν δεν προχωρήσει η υπογραφή της νέας σύμβασης».

Ο κ. Τατούλης με σκωπτικό ύφος ανέφερε ότι, «οι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης έχουν έτοιμους επενδυτές» και είπε ότι, «περιμένουμε τις κινήσεις που θα γίνουν. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να πορευτεί με την ανικανότητα διαχείρισης των απορριμμάτων. Δώσαμε μεγάλη μάχη με όλους τους λαϊκιστές που ζύμωναν τους πολίτες με επιφυλακτικότητα».

Εκτίμησε πως σύντομα θα λειτουργήσει μονάδα επεξεργασίας τυροκομικών αποβλήτων και ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «οι προεκλογικές δεσμεύσεις έγιναν και γίνονται μόνο και μόνο για να γίνει υφαρπαγή των ψήφων», ενώ για τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος είπε ότι, «τα χρήματα που λέει ότι θα δώσει ο κ. Τσιρώνης είναι μεγάλο ψέμα, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόγραμμα».

Υπογράμμισε ότι ευθύνη της Περιφέρειας ήταν να δημιουργήσει αυτό το διαγωνισμό και να καταλήξει στην υπογραφή της σύμβασης και κατηγόρησε για ανυπαρξία και αδυναμία τους δημάρχους στο θέμα της ενδιάμεσης διαχείρισης, χαρακτηρίζοντας τα περί αδειοδότησης για εξεύρεση χώρου ως «λόγια του αέρα».

Απευθυνόμενος ουσιαστικά ο περιφερειάρχης στους δημάρχους της Πελοποννήσου, δήλωσε ότι «περιμένουμε να δούμε πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Εμείς είμαστε παρόντες για να τους βοηθήσουμε, αρκεί να τηρείται η νομιμότητα, το Ελληνικό δίκαιο και το Ευρωπαϊκό δίκαιο», ενώ παρατήρησε με νόημα ότι, «επισκεπτόμενος ποιμνιοστάσια και χωριά βλέπω να πληθαίνουν οι χώροι της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων».

Επιπλέον τόνισε για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, «κάτω από το αδιέξοδο, είμαι σίγουρος ότι αποτελεί το μαξιλάρι ασφαλείας των λίγων δημάρχων που φωνάζουν».

Τέλος, για την ανάδοχο εταιρεία είπε ότι, «δεν επιλέξαμε εμείς την ΤΕΡΝΑ, αλλά βγήκε από το διαγωνισμό και δεν υπήρξε καμία ένσταση από τις ανταγωνίστριες εταιρίες και τις ανταγωνίστριες κοινοπραξίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ