Πανδημία και υποχρεωτικός εμβολιασμός στο επίκεντρο της Ολομέλειας της Βουλής

Πανδημία και υποχρεωτικός εμβολιασμός στο επίκεντρο της Ολομέλειας της Βουλής

Η διαχείριση της πανδημίας και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη από τον πρωθυπουργό μονοπωλούν το ενδιαφέρον της συζήτησης στην Ολομέλεια, η οποία ψηφίζει σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Είναι αυτό, άλλωστε, το νομοσχέδιο, στο οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

«Σήμερα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχουμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας. Έχουμε την εφαρμογή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και στη χώρα μας. Όμως, το βασικότερο και αναντικατάστατο όπλο μας παραμένει η πρόληψη, δηλαδή ο εμβολιασμός», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Λιούπης, και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε, δυστυχώς, φαινόμενα δυσπιστίας, αντιδράσεις απέναντι στα εμβόλια και υιοθέτηση αντιεπιστημονικών απόψεων. Μία δυσπιστία που εάν στην πρώτη φάση των εμβολιασμών ήταν ίσως δικαιολογημένη, τώρα πια δεν έχει κανένα έδαφος λογικής. Μέχρι σήμερα, το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Τα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή».

«Κίνηση προστασίας της ζωής»

 

«Για όλους όσοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τον εμβολιασμό στη χώρα μας, η κυβέρνηση έκανε πολλές προσπάθειες να πειστούν με επιχειρήματα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και σημείωσε ότι πλέον βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο με τη μετάλλαξη «Όμικρον», οι κλίνες και οι ΜΕΘ γεμίζουν ολοένα και περισσότερο κυρίως από ανεμβολίαστους.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών αντιπροσωπεύουν το 85% των βαρέως πασχόντων, το 90% των εισαγωγών σε ΜΕΘ και το 95% των θανάτων.

Επομένως, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού είναι κίνηση προστασίας της ζωής. Είναι κίνηση προστασίας της υγείας των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων. Είναι και κίνηση στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας», τόνισε ο κ. Λιούπης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδεολογικά εγκλωβισμένη η κυβέρνηση

 

«Η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά εγκλωβισμένη στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Σήμερα το ΕΣΥ δοκιμάζεται. Η θνητότητα έχει αυξηθεί, άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και οι εφημερίες είναι εφημερίες τρόμου στα νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου, ο οποίος μίλησε για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας λέγοντας ότι καταρρέουν.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, αναφερόμενος στα νέα μέτρα για την πανδημία, είπε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση δεν είχε καθυστερήσει ώστε να έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60 και να μη χρειάζεται σήμερα να επιβάλει τον εμβολιασμό, εάν είχε δώσει λύσεις με την ενίσχυση του ΕΣΥ και την ουσιαστική ενημέρωση του κόσμου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατήγγειλε μία σειρά από παλινωδίες της κυβέρνησης που ρίχνουν νερό στον μύλο των αντιεμβολιστών και του σκοταδισμού.