Πάνω από 2.000 κλίνες του ιδιωτικού τομέα στηρίζουν το ΕΣΥ

Πάνω από 2.000 κλίνες του ιδιωτικού τομέα στηρίζουν το ΕΣΥ

Μετά τη συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο περαιτέρω πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λόγω της Όμικρον, πλέον το 10-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα θα διατίθενται για περιστατικά Covid.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον στην Αθήνα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη διατίθενται περισσότερες από 800 απλές κλίνες σε Covid περιστατικά και πάνω από 700 απλές κλίνες σε non Covid περιστατικά.

Παράλληλα το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν τις 200, διατίθενται στο ΕΣΥ.

Στο σύνολο της Επικράτειας ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει με άνω των 2.000 κλινών σε Covid και non Covid περιστατικά και με το σύνολο των κλινών ΜΕΘ. Το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει ότι όποια κλινική δεν συμμετάσχει στο σχεδιαζόμενο επιχειρησιακό πλάνο θα διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Συμφωνία Πλεύρη με ιδιωτικές κλινικές για διάθεση 300 κλινών Covid από το νέο έτος

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών συμφώνησαν πριν από τα Χριστούγεννα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για τη διάθεση από 3 Ιανουαρίου επιπλέον 300 κλινών για περιστατικά Covid από τις ιδιωτικές κλινικές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο περαιτέρω πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Από τον Νοέμβριο ο κ. Πλεύρης είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για τη διάθεση 150 απλών κλινών στη Θεσσαλία για περιστατικά Covid, ενώ στη Θεσσαλονίκη δόθηκαν ακόμη 200 κλίνες. Όπως είπε, σε όλη την επικράτεια υπάρχουν άνω των 180 κενές κλίνες ΜΕΘ και περισσότερες από 2.000 κενές απλές κλίνες, ενώ διατέθηκαν ακόμα 664 κλίνες από ιδιωτικές κλινικές στην υπηρεσία του ΕΣΥ.

Παράλληλα, για τη διασφάλιση επάρκειας αριθμού του αναγκαίου προσωπικού το Υπουργείο Υγείας προχωράει, όπου και όποτε χρειάζεται στη μεταφορά υπαλλήλων του ΕΣΥ στις επιβαρυμένες περιοχές από περιοχές που δεν πιέζονται.

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία Πλεύρη με ιδιωτικές κλινικές για διάθεση 300 κλινών Covid από το νέο έτος