Παραδοσιακοί εργάτες και οι άνδρες 30-59 ετών εκτόξευσαν το ακροδεξιό AfD

Παραδοσιακοί εργάτες και οι άνδρες 30-59 ετών εκτόξευσαν το ακροδεξιό AfD

Οι παραδοσιακοί εργάτες, οι πολίτες με μεσαίο επίπεδο μόρφωσης, οι ενδιάμεσες ηλικίες και κυρίως οι άνδρες ήταν αυτοί που χάρισαν το εντυπωσιακό ποσοστό στην Εναλλακτική για τη Γερμανία -επιβεβαιώνοντας έτσι την κοινωνική «ακτονογραφία» των ψηφοφόρων της Ακροδεξιάς που έχει καταγραφεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη Γαλλία. 

Επίσης, οι ηλικιωμένοι και κυρίως οι γυναίκες ήταν εκείνες οι κατηγορίες των ψηφοφόρων που φρόντισαν ώστε η Angela Merkel, παρά τις σοβαρές της απώλειες, να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Αυτές τις δύο κατηγορίες ψήφισαν κατά κύριο λόγο τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αν και το κόμμα κατέγραψε απώλειες και σε αυτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt, οι πολίτες άνω των 60 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 41% το CDU/CSU, μείωση περίπου 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό έφτασε το 47% μεταξύ των γυναικών (μείωση 6% σε σχέση με το 2013). Μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών μόνο το 25% ψήφισε τους Χριστιανοδημοκράτες.

Για την AfD, το ποσοστό της έφτασε στο 19% μεταξύ των παραδοσιακών εργατών, στο 16% στις ηλικίες από 30-44 ετών και στο 15% για την κλίμακα 45-59, στο 16% στους άνδρες (διπλάσιο σε σύγκριση με τις γυναίκες) και 17% στους ψηφοφόρους με μεσαία μόρφωση.

Το SPD παραμένει πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 και στους μεταξύ 30 και 44 ετών, με ποσοστά 19% και 17% αντίστοιχα.