Παράταση έως τις 5 Νοέμβριου στην έκδοση ηλεκτρονικών καρτών για τα μέσα μεταφοράς

Παράταση έως τις 5 Νοέμβριου στην έκδοση ηλεκτρονικών καρτών για τα μέσα μεταφοράς

Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου στην επί τόπου έκδοση προσωποποιημένων καρτών ηλεκτρονικού εισιτηρίου ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.  

O κ. Μαυραγάνης, μιλώντας στον Ant1 ανέφερε πως παράταση μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ισχύσει για όσους επιλέξουν την οδό της κατάθεσης φακέλου με τα δικαιολογητικά τους και την αποστολή της κάρτας στο σπίτι τους. 

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, η αποστολή της ηλεκτρονικής κάρτας θα γίνεται στη διεύθυνση που δηλώνεται μέσα σε τρεις μέρες ενώ μέχρι τις 5 και 10 Νοεμβρίου, αντίστοιχα θα ισχύουν οι κάρτες του μηνός Οκτώβρη που ήδη έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε ισχύ.

Από τις διαδικασίες αυτές εξαιρούνται τα ΑμΕΑ, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι ηλικιωμένοι, οι πολύτεκνοι, οι φαντάροι και όλοι όσοι εκδίδουν μειωμένο εισιτήριο. Τα άτομα των παραπάνω κατηγοριών, όπως και εκείνοι που διαθέτουν ετήσια κάρτα απεριόριστων διαδρομών, θα ειδοποιηθούν για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή την αντικατάστασή του, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των υπόλοιπων καρτών. Μέχρι τότε θα υπάρχει ανοιχτή μπάρα στις εισόδους και τις εξόδους για τη διέλευσή αυτών των ατόμων.

Από τον υφυπουργό επισημάνθηκε ότι το χάρτινο εισιτήριο ή η μηναία κάρτα δε θα ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου.

Αναφορικά με τη διάθεση των προσωπικών στοιχείων των πολιτών για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο κ. Μαυραγάνης εξήγησε ότι υπάρχει η επιλογή έκδοσης μη προσωποιημένου, ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανός ο κίνδυνος απώλειας των φορτωμένων χρημάτων, σε περίπτωση που η κάρτα χαθεί.

Σχετικά με την τυχόν εκμετάλλευση των στοιχείων από τρίτους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ξεκαθάρισε ότι πλέον αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς κάθε πρόσβαση στο σύστημα ιχνηλατείται, συνεπώς κάθε επίδοξος δράστης γίνεται άμεσα αντιληπτός.

Για τις μηνιαίες κάρτες τέλος, εξήγησε ότι τυχόν χρηματικό υπόλοιπο από προηγούμενη κάρτα, θα φορτώνεται αυτόματα στην καινούρια ενώ η μηναία κάρτα θα ισχύει για ένα μήνα μετά την έκδοσή της και όχι μέχρι την ημερολογιακή λήξη του μήνα, όπως ισχύει τώρα.

Για τα μεμονωμένα εισιτήρια ο υφυπουργός είπε ότι, προς το παρόν υπάρχει το Athina Ticket, η ελάχιστη έκδοση του οποίου γίνεται για πέντε εισιτήρια, αξίας 7 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για την έκδοση των δέκα εισιτηρίων είναι τα 9 ευρώ.

Η δυνατότητα έκδοσης μεμονωμένου εισιτηρίου δεν θα είναι εφικτή αρχικά, όμως η έκδοση της δέσμης δε σημαίνει την απαραίτητη χρήση όλων των εισιτηρίων. Θα μπορεί, δηλαδή κάποιος να χρησιμοποιήσει το ένα και τα υπόλοιπα τέσσερα θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για αόριστο χρόνο στο μέλλον, δεν θα λήγουν.

Τα εισιτήρια διαδρομών θα είναι και πάλι χάρτινα, με ένα τσιπάκι πάνω τους και δεν θα εκδίδονται προσωποιημένα ενώ η έκδοση των μεμονωμένων εισιτηρίων θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης όλων των ηλεκτρονικών καρτών.

Διευκρινίστηκε ότι για την αγορά των εισιτηρίων, οι πολίτες θα πρέπει να μεταβαίνουν σε σταθμούς του μετρό ή στο κέντρο της Αθήνας, προς το παρόν, ενώ στο μέλλον θα διατίθενται και στα περίπτερα και ψιλικατζίδικα, κτλ. Με την ανάλογη εγκατάσταση μηχανημάτων POS.

Σε σχέση με την ανταλλαγή εναπομείναντων χάρτινων εισιτηρίων με χρήματα, όπως θα γίνεται δηλαδή με την κάρτα, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη, ωστόσο θα εισηγηθεί στον ΟΑΣΑ την αποζημίωση όσων διαθέτουν τα χάρτινα εισιτήρια, τα οποία από την 1η Νοέμβρη δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.