Πατέλης: Ντροπή που πήρε τρεις δεκαετίες να επιτραπεί η αιμοδοσία ομοφυλοφίλων

Πατέλης: Ντροπή που πήρε τρεις δεκαετίες να επιτραπεί η αιμοδοσία ομοφυλοφίλων

Τη ικανοποίησή του, αλλά και συγκίνησή του, για το γεγονός ότι επιτέλους επιτρέπεται μετά από τρεις δεκαετίες στους ομοφυλόφιλους να δίνουν αίμα για τους συνανθρώπους τους, μια απαγόρευση που άρθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, εξέφρασε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ενώ εκτίμησε πως το 2022 ο μέσος Έλληνας θα διαπιστώσει στην «τσέπη του» την ανάπτυξη.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Αλέξης Πατέλης αρχικά διατύπωσε την ικανοποίησή του που «επιτέλους» έγινε αιμοδότης για πρώτη φορά στη ζωή του. «Είμαι 51 ενός ετών και έδωσα χθες για πρώτη φορά αίμα για τον απλό λόγο ότι δεν επιτρεπόταν πριν, υπήρχε μια οριζόντια απαγόρευση αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους, η Ελλάδα ήταν μια από τις μόλις 19 χώρες παγκοσμίως με τέτοια οριζόντια απαγόρευση. Έχει αρθεί τώρα με την υπουργική απόφαση του κ. Πλεύρη, και φυσικά ήμουν συγκινημένος επειδή μπορώ να βοηθήσω ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αίμα», τόνισε αποκαλύπτοντας ότι στο παρελθόν είχε έναν δικό του άνθρωπο που είχε ανάγκη από αίμα και δεν μπορούσα να τον βοηθήσει γιατί απαγορευόταν.

Μίλησε για τις μεγάλες ανάγκες σε αίμα, καθώς μειώθηκε πολύ η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών λόγω της πανδημίας και κάλεσε όλους τους συμπολίτες μας ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, γιατί το αίμα σώζει ζωές.

Όπως είπε ο κ. Πατέλης, η απαγόρευση στη χώρα μας «ερχόταν» από το 1992. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 2022 και να μην έχει γίνει μια αναθεώρηση των προδιαγραφών, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια έχουν συμβεί πολλά στην ιατρική κοινότητα. Ήταν ντροπή που πήρε 3 δεκαετίες για να το αλλάξει από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση και να ξαναδούμε τη διατύπωση».

«Δεν είναι ντροπή να είσαι ομοφυλόφιλος, ντροπή είναι να έχεις προκαταλήψεις. Πάντα θα έχουμε προκαταλήψεις, το ερώτημα είναι αν τις συνειδητοποιούμε και τι κάνουμε για αυτό», υπογράμμισε. Προανήγγειλε και άλλες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, των γυναικών και των μειονοτήτων.

Γενικότερα για τη βία και τις δολοφονίες γυναικών σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δουλειά της Πολιτείας είναι να προστατεύει τα θύματα, να αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, να ξεκινάει τις συζητήσεις για τη στρατηγική ισότητας όπως «κάναμε με τους ΛΟΑΤΚΙ».

Ανάπτυξη στην «τσέπη του» Έλληνα

Την εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία ο μέσος Έλληνας θα διαπιστώσει στην «τσέπη του» την ανάπτυξη, κυρίως μέσω της αύξησης των μισθών μετά από μια δεκαετία μειώσεων ή πολύ χαμηλών αυξήσεων σε μισθούς και εισοδήματα, εξέφρασε ο Αλέξης Πατέλης. 

«Αρκετοί εργαζόμενοι θα δουν σύντομα αυξήσεις στους μισθούς τους και επιστροφή σε μια κανονικότητα ετήσιων αυξήσεων. Και βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο έχουμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού 2% που ήδη έχει ανακοινωθεί και την επόμενη αύξηση που θα γίνει την 1η Μαΐου», τόνισε λέγοντας πως για το ύψος της νέας αύξησης έχει ξεκινήσει η διαβούλευση.

Όπως είπε και το 2021 υπήρξε αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα, με τη μείωση της ανεργίας, με τη στήριξη των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις φοροελαφρύνσεις, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και  την κατάργηση εισφοράς Αλληλεγγύης.

Μίλησε για μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει, με τη μείωση της ανεργίας από το 28% που ήταν στο ναδίρ της κρίσης στο 13%, και στις μεταρρυθμίσεις. «Έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ήταν ας πούμε ένα από τα θετικά της πανδημίας μέσα στα πολλά αρνητικά, δηλαδή μας βλέπουν διαφορετικά στο εξωτερικό πλέον. Έχουν τακτοποιηθεί πολλά πράγματα- μεταξύ άλλων -οι τράπεζες και η ΔΕΗ έχουν μπει σε μια κανονικότητα», επισήμανε.

Διαβεβαίωσε ότι οι παροχές είναι μια λογική που δεν υπάρχει στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει προσωρινή στήριξη όταν χρειάζεται, κατά τη διάρκεια της πανδημίας- το 2022 αυτή η ανάγκη βαίνει συνεχώς μειούμενη – και διαρθρωτικές αλλαγές όπως ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

 «Αλλά προέχει το 2022 να μπούμε σε μια πορεία στην οποία θα υπάρχει ένα σταθερό μειούμενο χρέος και να θυμηθούμε τον πολύ σημαντικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας που θέλουμε να πετύχει η χώρα μας το 2023, το οποίο όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν το 2022 δείξουμε ότι έχει επανέλθει η δημοσιονομική σταθερότητα», εξήγησε ο ίδιος.

Για το κόστος δανεισμού

«Το χρέος της Ελλάδας έχει ένα ιδιαίτερο προφίλ, έχει μια μεσοσταθμική διάρκεια 20 ετών, σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν μεσοσταθμική διάρκεια 8 έτη. Και έχουμε σχετικά χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες, λιγότερο από 10% του ΑΕΠ, όταν άλλες χώρες έχουν μέχρι 20%. Το να μείνει σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα το κόστος δανεισμού, ισχύει στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής αξιοπιστίας που έχει η χώρα μας, ότι δηλαδή μεσοπρόθεσμα θα απομειώσει το χρέος της», τόνισε ο κ. Πατέλης.

«Το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά αυτής της δημοσιονομικής προσαρμογής, εξάλλου η δημοσιονομική στήριξη απαιτείται μόνο όταν μια οικονομία έχει προσωρινά προβλήματα. Το 2021 υπήρξε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη πάνω από 8% (περιμένουμε βέβαια το 4ο τρίμηνο), το 2022 θα υπάρχει πάλι ισχυρή ανάπτυξη, οπότε η ανάγκη δημοσιονομικής στήριξης βαίνει μειούμενη. Για τη χώρα είναι σημαντικό το 2022 να προσαρμοστούμε δημοσιονομικά σε μια μεσοπρόθεσμη πορεία, ώστε το 2023 να έχουμε πάλι πρωτογενές πλεόνασμα και έτσι θα ελέγξουμε το κόστος δανεισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε Περισσότερα