Πέντε δράσεις στην Υγεία για την καθημερινότητα των πολιτών

Πέντε δράσεις στην Υγεία για την καθημερινότητα των πολιτών

Άμεσες ενέργειες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε με τους Β. Κικίλια και Β. Κοντοαμάνη, κατά την οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τους χώρους ευθύνης του υπουργείου. Επιτάχυνσης διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού, απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής για νοσηλεία στις ΜΕΘ και εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στις άμεσες προτεραιότητες που έθεσε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση θα εστιάσει στις άμεσες δράσεις, ώστε να υπάρξει άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των ασθενών. Αναφέρθηκε στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τους πολύ μεγάλους χρόνους αναμονής για τις ακτινοθεραπείες με αποτέλεσμα καρκινοπαθείς ασθενείς να χρειάζεται να περιμένουν μήνες.

Στις άμεσες δράσεις ο πρωθυπουργός ενέταξε επίσης την άμεση πρόσληψη νοσηλευτών σε τομείς του ΕΣΥ που έχουν ανάγκη, όπως για παράδειγμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως επεσήμανε, στόχος είναι να υπάρξει μια τολμηρή και καινοτόμα πολιτική πρόσληψης στην Υγεία.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:

1. Επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεως ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες σχετίζονται με τις προκηρύξεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Πρώτη προτεραιότητα η άμεση πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών.

2. Εφαρμογή της νέας διαδικασίας απόκτησης ειδικότητας μέσα στα νοσοκομεία για τους απόφοιτους των νοσηλευτικών σχολών, προκειμένου κάθε χρόνο περίπου 1.500 επιπλέον νοσηλευτές να είναι επίσης διαθέσιμοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

3. Εξασφάλιση της  απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σε φάρμακα και ιδίως των ασθενών βαρέων παθήσεων που κάνουν θεραπεία στο σπίτι. Πρόκειται ουσιαστικά για υλοποίηση της  δέσμευσης της κυβέρνησης προκειμένου τα φάρμακα να αποστέλλονται στο φαρμακείο της γειτονιάς των ασθενών, ενώ για όσους χρειάζονται θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές να αποστέλλονται απευθείας εκεί ώστε να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις ουρές.

4. Ελαχιστοποίηση της αναμονής  για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους, μέσω της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά  και της επέκτασης της σύμβασης με ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον κλίνες.

5. Άμεση και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του που όπως ανέφερε δείχνει την μέριμνα της νέας κυβέρνησης για τον άνθρωπο. Το υπουργείο Υγείας ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες, ανέφερε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να το μετατρέψουμε «από υπουργείο της απόγνωσης σε υπουργείο της ελπίδας». Τέλος, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα αλλά και για τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Ο πρωθυπουργός έφτασε ακριβώς στη 1:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, όπως είχε κάνει και με τα άλλα δύο υπουργεία που έχει επισκεφθεί. Τον υποδέχθηκε έξω από την είσοδο, στα σκαλιά ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στο εσωτερικό περίμεναν εργαζόμενοι που τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και ευχές. Στη συνέχεια ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο στο γραφείο του κ. Κικίλια όπου και έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που τον συνόδευε από το Μαξίμου και του Στέλιου Πέτσα που είχε φθάσει νωρίτερα και τον περίμενε.