Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Η κατάσταση στη Μόρια είναι δραματική

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Η κατάσταση στη Μόρια είναι δραματική

Για δραματικές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας κάνει λόγο η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, επισημαίνοντας ότι οι υποδομές του κέντρου προβλέπουν τη φιλοξενία 2.000 άτομα και τώρα έχει 6.000 άτομα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Καλογήρου δήλωσε πως «η κατάσταση στη Μόρια είναι δραματική. Όταν μια δομή φιλοξενίας μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα και τώρα έχει 6.000 άτομα καταλαβαίνετε τι συμβαίνει... Χρειάζεται άμεση αποσυμφόρηση, και σ' αυτό πρέπει να συμβάλει και η Ευρώπη».

Όπως είπε η κ. Καλογήρου συνολικά 17.000 άνθρωποι περιμένουν στα νησιά να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου και μονό μερικές δεκάδες εξετάζονται μέσα στην εβδομάδα. Η περιφερειάρχης άφησε αιχμές για τη συνολική δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, επισημαίνοντας ότι είναι ένα σοβαρό θέμα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός έστειλε επιστολή στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, με την οποία ζητεί να ληφθούν -άμεσα- μέτρα.

«Την τελευταία εβδομάδα στη Λέσβο οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τους 10.000 και οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση (...) Έχοντας, ξεπεράσει πλέον τους 10.000 αιτούντες άσυλο (οι πρόσφυγες), θεωρώ πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Λέσβου, που έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό σε σχέση με όλα τα άλλα νησιά και έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση των ροών» σημειώνει ο κ. Γαληνός.

Την ιδία ώρα, οι αφίξεις συνεχίζονται. Όπως ανέφερε στην Καθημερινή, ο διοικητής του κέντρου Γιάννης Μπαλπακάκης την Τρίτη έφυγαν για τον Πειραιά 66 άτομα και χθες έφτασαν 55 νεοεισερχόμενοι.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Απόστολος Βεϊζης σημειώνει στην εφημερίδα ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι στα ιδία επίπεδα με τον Νοέμβριο του 2015 με την διαφορά ότι οι προσφυγές τότε έμεναν λίγες ημέρες στο νησί και αναχωρούσαν.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του καταυλισμού της Μόριας είχε εξετάσει πρόσφατα το BBC, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνθήκες που επικρατούν σε ρεπορτάζ που έκανε το γύρο του κόσμου. 

«Στο στρατόπεδο της Μόριας επικρατεί θανατηφόρα βία, υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής, και τώρα μια φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν», ανέφερε το βρετανικό δίκτυο.

«Η βία στο στρατόπεδο είναι τρομακτική. Τον Μάιο εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν μετά από μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα με Άραβες. Καθημερινά επικρατεί διαμάχη μεταξύ μεταναστών από διαφορετικές φυλές ή θρησκείες», σημείωνε ακόμα το ρεπορτάζ.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς