Περισσότερα ανοίγματα με «όπλα» τον εμβολιασμό, τα self-tests και το αίσθημα ευθύνης

Περισσότερα ανοίγματα με «όπλα» τον εμβολιασμό, τα self-tests και το αίσθημα ευθύνης

Η πανδημία είναι πλέον ξεκάθαρα σε τροχιά αποκλιμάκωσης και η κοινωνία σε τροχιά ταχύτατης επιστροφής στην κανονικότητα με τα κρούσματα να μειώνονται μετά από καιρό σε τριψήφιο αριθμό, την ώρα που οι εμβολιασμοί βρίσκονται μια ανάσα από το φράγμα των 5 εκατ., καθώς έφτασαν τους 4.913.334. Ήδη το 16,7 % των πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον covid εμβολιασμό, ενώ σχεδόν διπλάσιο ποσοστό έχει κάνει μια δόση εμβολίου. 

Τα όπλα της ασφαλούς επιστροφής στις δραστηριότητες που ανοίγουν στις αρχές έως και τα μέσα Ιουνίου, είναι η πρόοδος των εμβολιασμών που ειδικά στις παραγωγικές ηλικίες προχωρούν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, τα self-test που καθίστανται πλέον υποχρεωτικά και για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μια φορά την εβδομάδα και φυσικά η ευθύνη. Ατομική και συλλογική η ευθύνη με την έννοια της εγρήγορσης, της προσοχής και της αποφυγής της μεγάλης παγίδας του εφησυχασμού  αναδεικνύεται μαζί με την ανοσοποίηση και το εβδομαδιαίο testing σε κρίσιμο παράγοντα της επιστροφής για να κάνουμε  το επόμενο βήμα, χωρίς πισωγυρίσματα.

Οι ειδικοί εκδηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την μείωση  του αριθμού των κρουσμάτων  σε 3ψήφιο αριθμό αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και να νομίσουμε ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και ότι πρέπει να περιμένουμε λίγα 24ωρα ακόμα για να αποτιμηθεί η επίδραση των ανοιγμάτων που έχουν ήδη προηγηθεί στην επιδημιολογική καμπύλη.

Θυμίζουμε πως  από σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν με τον ΑΜΚΑ τους δύο τεστ  από τα φαρμακεία, ένα για την εβδομάδα 24/5-30/5 κι ένα για την εβδομάδα 31/5 έως 6/6. Για τους εργαζόμενους του με σχέση εξαρτημένης εργασίας  η δήλωση του αποτελέσματος είναι υποχρεωτική στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μέσω της ειδικής πλατφόρμας self-testing.gov.gr.  

Για το προσεχές διάστημα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει δώσει ουσιαστικά το πράσινο φως για την λειτουργία των γυμναστηρίων στις 31/5, ενώ  σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό  από τις αρχές Ιουνίου να ηχήσει ξανά η μουσική στα καταστήματα εστίασης. Πάντως οι εικόνες της χαλάρωσης του κόσμου, με ολοένα και περισσότερους πολίτες να φορούν τη μάσκα σαν αξεσουάρ στο πηγούνι-κι όχι σωστά- στους εξωτερικούς χώρους, προβληματίζουν τους ειδικούς, ενώ  ένα άλλο στοιχείο προβληματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο  είναι το γεγονός πως έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 5% του πληθυσμού της υφηλίου.