Περισσότεροι Γερμανοί επισκέφθηκαν τον Απρίλιο την Τουρκία - Πλεονέκτημα οι χαμηλές τιμές

Περισσότεροι Γερμανοί επισκέφθηκαν τον Απρίλιο την Τουρκία - Πλεονέκτημα οι χαμηλές τιμές

Απόπειρα πραξικοπήματος, τρομοκρατικός κίνδυνος και ένταση σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, που συνοδεύτηκε από νέα ταξιδιωτική οδηγία. Μόλις σήμερα δε, ο Wolfgang Schaeuble εμφανίστηκε να δηλώνει στην εφημερίδα Bild ότι η χώρα του δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Γερμανών που ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, ποιος Γερμανός επιλέγει πλέον την Τουρκία για διακοπές; Σύμφωνα με την Deutsche Welle, Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από όσο νομίζουμε. Τα στοιχεία που παρουσίασε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την περασμένη άνοιξη εκπλήσσουν: Τον Απρίλιο του 2017 επισκέφθηκαν την Τουρκία, για πρώτη φορά, περισσότεροι επισκέπτες από το 2015.

Ακόμα και σήμερα, οι περισσότεροι τουρίστες στην Τουρκία προέρχονται από τη Γερμανία. Όπως δηλώνει ο Thorsten Schaefer, από τον Σύνδεσμο Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (DRV) «είναι κυρίως οικογένειες εκείνες που περνούν τις all inclusive διακοπές τους στην τουρκική πλευρά του Αιγαίου ή στα νότια τουρκικά παράλια. Τα τελευταία χρόνια έγιναν στην Τουρκία σημαντικές επενδύσεις στην κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με σκοπό να καλυφθεί η ζήτηση για τέτοιου είδους διακοπές. Παράλληλα βελτιώθηκε η τουριστική υποδομή, αλλά και το οδικό δίκτυο».

Χρονιά κρίσης το 2016

Ο τουρισμός ανήκει στους σημαντικότερους πυλώνες της τουρκικής οικονομίας, μιας και συμβάλλει κατά περίπου 13% στο ΑΕΠ της. Μέχρι το 2016 ήταν μια σταθερή και αξιόπιστη πηγή εσόδων. Πέρυσι όμως, με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις αρχές του έτους -στα οποία έχασαν τη ζωή τους και γερμανοί τουρίστες- και στη συνέχεια το καλοκαίρι με την απόπειρα πραξικοπήματος, ο τουρισμός κλονίστηκε. Τα έσοδα μειώθηκαν μέχρι και 40%. Έτσι, περίπου 4 εκατ. Γερμανοί πέρασαν το 2016 τις διακοπές τους στην Τουρκία, όταν μόλις μια χρονιά πριν, το 2015, ο αριθμός τους έφθανε τα 6 εκατομμύρια.

Ανάκαμψη με όπλο τις τιμές

Φέτος, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη του τουρισμού στην Τουρκία. Ήδη, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ανέστειλε την βραχύβια απαγόρευση για την πτήση ρωσικών τσάρτερ στην Τουρκία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον πενταπλασιασμό των ρώσων τουριστών στη χώρα την άνοιξη.

Με το ξεκίνημα των φετινών καλοκαιρινών διακοπών, οι Γερμανοί άρχισαν και πάλι να επισκέπτονται μαζικά την Τουρκία. Κατά την εκτίμηση του Schaefer, σε πολλές περιπτώσεις κυρίως εκείνοι που αποφασίζουν τελευταία στιγμή τον τουριστικό τους προορισμό επιλέγουν φέτος την Τουρκία.

Ένας βασικός λόγος για την επιλογή αυτή είναι σίγουρα και οι ανταγωνιστικές τιμές. Όμως ο γερμανός ειδικός αποφεύγει επιμελώς την λέξη ντάμπινγκ και προτιμά να μιλά για εξαιρετική σχέση τιμής και απόδοσης, αλλά και για πολύ ελκυστικές προσφορές από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

 

Φωτογραφία: https://www.flickr.com/photos/shankaronline/16127551278