Πιερρακάκης: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος

Πιερρακάκης: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου. 

«Από αυτήν την πλατφόρμα θα περάσει ουσιαστικά το 98% των οικογενειών στην Ελλάδα γιατί αφορά καθαρό οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ, στο εισόδημα αυτό δεν προσμετράται τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους. Από την Παρασκευή και μετά θα μπορεί κανείς με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ να υποβάλλει την αίτησή του, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα γίνουν όλες οι αιτήσεις και αμέσως μετά θα γίνει ο σχετικός υπολογισμός για το ποσοστό εκείνο που θα αφορά το ποσό εκείνο για τον καθένα ξεχωριστά», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ψηφιακά στα κινητά, ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης

Επιπλέον ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι από τον Ιούλιο θα είναι διαθέσιμα στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών, τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες, σε μια πρώτη εκδοχή τους. Ειδικότερα, όπως επισήμανε «ήδη είχαμε κάνει έναν πιλότο σε σχέση με την ταυτότητα από τα περασμένα Χριστούγεννα σε σχέση με τον Covid, εκεί όπου είχαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούσε κάποιος να προσθέσει και την ταυτότητά του. Τώρα η ταυτότητα θα αποκτήσει κανονική μορφή κι εντός της χώρας θα μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί με την ταυτότητά του και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό του».

Για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη

Παράλληλα ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός θα αποτελείται από τον ΑΦΜ συν τρία ακόμα νούμερα μπροστά από αυτόν. Οι πολίτες θα μπαίνουν στο gov.gr, στην εφαρμογή θα βάζουν τους κωδικούς τους και θα κατεβάζουν την αστυνομική τους ταυτότητα, το δίπλωμα και θα τα έχουν στο κινητό τους. 

Αυτός ο αριθμός, διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. «Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλεπιδρά με αυτόν τον κωδικό» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον».

Ψηφιοποιήσεις εντός καλοκαιριού

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά ψηφιοποιήσεων που έρχονται εντός καλοκαιριού όπως η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, μεταβίβασης ακινήτων, αυτοκινήτων, δικαιοσύνης.

Μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, όπως ανέφερε ο υπουργός. Σχετικά με τις ψηφιακές υπογραφές ο υπουργός επεσήμανε ότι εντοπίζεται μια δυσκολία σε σχέση με την αποδοχή από το τραπεζικό σύστημα «και είμαστε σε επαφή με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε αυτό να θεραπευτεί».

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για δωρεάν προληπτική μαστογραφία σε γυναίκες 50-69 ετών, σημείωσε ότι ήδη ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS, τονίζοντας ότι η προληπτική ιατρική που εφαρμόζεται τώρα έχει δυο σημαντικά στοιχεία:

Πρώτον υπάρχει χρηματοδότηση και δεύτερον το ίδιο το κράτος στον πολίτη και στέλνει μήνυμα και τον παραπέμπει να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, κάτι δείχνει «μια αλλαγή του τρόπου που το κράτος λειτουργεί, μια αλλαγή φιλοσοφίας».

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για τη διεύρυνση του πρωτοβουλίας προληπτικής ιατρικής. Μελλοντικά, αναμένεται να ενσωματωθούν προληπτικές ιατρικής με μελλοντικές εξετάσεις και για άλλες παθήσεις, αρχικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και για καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι «είναι δεδομένο ότι χρειάζεται εμείς ως κράτος να σχεδιάσουμε καλά προγράμματα εκμάθησης αυτών των νέων μέσων σε όλους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν τις αναγκαίες δεξιότητες».

Εντός της εβδομάδας στη Βουλή η ρύθμιση για την τιμή του ρεύματος

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποσκοπεί στην επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η ρύθμιση θα ενσωματωθεί ως διάταξη ή τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είχε τεθεί πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πυρήνας της ρύθμισης για την τιμή του ρεύματος, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι η τιμή θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο ενέργειας, ωστόσο οι παραγωγοί δεν θα εισπράττουν την τιμή της αγοράς, αλλά διοικητικά καθοριζόμενη αποζημίωση. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών που εφαρμόζεται σήμερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Το ύψος της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα καθοριστεί μετά την ψήφιση του νόμου με υπουργική απόφαση και θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή για τις ανανεώσιμες πηγές θα καθοριστεί στο επίπεδο των 85-90 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ για τις θερμικές μονάδες η τιμή θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδα που να διασφαλίζει την κάλυψη του κόστους και την επίτευξη ενός εύλογου περιθωρίου κέρδους. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.

Υπολογίζεται ότι με τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα απορροφηθεί το 70% - 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για επιστροφή στους λογαριασμούς των νοικοκυριών του 60% της αύξησης για τους λογαριασμούς ρεύματος (μέχρι 600 ευρώ) που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία.