Πιθανή σύνδεση της επίθεσης στο λεωφορείο της Dortmund με τζιχαντιστές

Πιθανή σύνδεση της επίθεσης στο λεωφορείο της Dortmund με τζιχαντιστές

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες από την γερμανική αστυνομία για το χτύπημα στο λεωφορείο της Dortmund.

Σύμφωνα με την γερμανική Sueddeutsche Zeitung, υπάρχουν ενδείξεις της αστυνομίας για πιθανή σύνδεση της έκρηξης με το Ισλαμικό Κράτος.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια επιστολή με την οποία γίνεται ανάληψη της ευθύνης. Στην επιστολή αναφέρεται πως η έκρηξη ήταν αντίποινα για τη στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τον γερμανικό Τύπο, στην επιστολή, η οποία ξεκινά με την φράση «στο όνομα του Αλλάχ, του φιλεύσπλαχνου», γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι «τα γερμανικά Tornado συμμετείχαν στη δολοφονία μουσουλμάνων στο χαλιφάτο του ISIS». Οι αρχές, ειδικοί επιστήμονες και ιατροδικαστές έχουν ξεκινήσει εξονυχιστική ανάλυση του γράμματος, αλλά θεωρούν πρόωρο κάθε συμπέρασμα.

 

Πηγές της αστυνομικής έρευνας δήλωσαν στην εφημερίδα του Μονάχου ότι η επιστολή είναι πιθανόν να είναι απόπειρα αυτών που βρίσκονται πίσω από την επίθεση να παραπλανήσουν τις αρχές.

Οι αρχές ερευνούν και δεύτερη επιστολή ανάληψης ευθύνης

Στο μεταξύ, οι γερμανικές αστυνομικές αρχές ερευνούν και δεύτερη επιστολή ανάληψης ευθύνης για την επίθεση κατά του λεωφορείου της ομάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της online έκδοσης του περιοδικού Focus.

Το μήνυμα αναρτήθηκε σε αντιφασιστικό portal και αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην «επιεική μεταχείριση» που επιφυλάσσει η ποδοσφαιρική ομάδα στους νεο-Ναζί και ρατσιστές οπαδούς της.

"Διεξάγουμε έρευνα με υψηλό επαγγελματισμό"

Χτες, ο Gregor Lange σημείωσε πως «ο κίνδυνος μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν είναι καινούργιος, σημερινός». Προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια. Ακόμη η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Διεξάγουμε έρευνα με υψηλό επαγγελματισμό».

Εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως βρέθηκε μια επιστολή κοντά στο σημείο της έκρηξης, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν η επιστολή αυτή είναι αυθεντική και ότι ακόμη οι αρχές βρίσκονται «στη διαδικασία της επαλήθευσης». Η ίδια απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά το περιεχόμενο της επιστολής.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε πως διεξάγεται έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας», ενώ και αυτή τόνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν υποθέσεις όσον αφορά τα κίνητρα της επίθεσης.

Πηγή προσκείμενη στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) ότι οι αρχές δεν έχουν σε αυτό το στάδιο κανένα στοιχείο που να κατατείνει σε μια «τρομοκρατική» ενέργεια.

Εκπρόσωπος του συλλόγου της Borussia Dortmund ανέφερε ότι ο παίκτης που τραυματίστηκε, ο Ισπανός Μαρκ Μπάρτρα, χειρουργείται καθώς υπέστη κάταγμα στο ένα του χέρι.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν περί τις 19:15 τοπική ώρα (20:15 ώρα Ελλάδας) κοντά στο ξενοδοχείο της ομάδας. Το στάδιο όπου επρόκειτο να γίνει το ματς απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από εκεί.

Ο αγώνας της ομάδας εναντίον της γαλλικής Μονακό που επρόκειτο να γίνει χθες αναβλήθηκε για σήμερα Τετάρτη στις 21:45 (ώρα Ελλάδας).

Η καγκελάριος A. Merkel εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την επίθεση στο λεοφωρείο της Borussia

Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη χθεσινή επίθεση σε πούλμαν που μετέφερε παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ (BVB), δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Χθες το βράδυ η καγκελάριος, όπως και ο κόσμος στο Ντόρτμουντ, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι παντού στον κόσμο, συγκλονίσθηκε από την επίθεση στο πούλμαν της ομάδας BVB», δήλωσε ο εκπρόσωπος Steffen Seibert κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι οι συνέπειες δεν ήταν χειρότερες», πρόσθεσε επαινώντας οπαδούς της Ντόρτμουντ που φιλοξένησαν οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco μετά την αναβολή για σήμερα το βράδυ του αγώνα των δύο ομάδων στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Seibert πρόσθεσε πως οι ερευνητές κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν τον δράστη ή τους δράστες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ