Πιθανό να κερδίσει τις εκλογές η Marine Le Pen, προειδοποιεί ο γάλλος πρωθυπουργός

Πιθανό να κερδίσει τις εκλογές η Marine Le Pen, προειδοποιεί ο γάλλος πρωθυπουργός

Photo by REUTERS/Charles Platiau

Ο γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls εκτίμησε σήμερα από το Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε εκδήλωση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ότι είναι "πιθανό" η Marine Le Pen, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2017.

"Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποψήφια Marine Le Pen θα είναι στον δεύτερο γύρο (...) αυτό σημαίνει πως το ισοζύγιο στη γαλλική πολιτική ζωή θα μεταβληθεί πλήρως", υπογράμμισε ο Valls προειδοποιώντας για "τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά", καθώς η προσοχή εστιάζεται στις προκριματικές εκλογές στην αριστερά και στη δεξιά.

Ο γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης και μπορεί να εξασθενήσει, προσθέτοντας πως τα ευρωπαϊκά σχέδια χρειάζονται μια νέα βάση που θα προσφέρουν από κοινού η Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο Valls είπε ακόμη πως η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, περιλαμβανομένης και της μείωσης του εταιρικού φόρου, αλλά πρόσθεσε πως (και) η Γερμανία χρειάζεται να "επενδύσει περισσότερο" προκειμένου να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στην Ευρώπη, εκτιμώντας πως "μια αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να συνίσταται μόνο στη μείωση των μισθών και των δημοσιονοκικών ελλειμμάτων".

"Αν η Γερμανία περίμενε τη Γαλλία, η Γαλλία στο εξής περιμένει στη Γερμανία" στο θέμα αυτό, είπε.

William Hill: Δεύτερο φαβορί για την προεδρία η Marine Le Pen

Η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία Marine Le Pen έρχεται στη δεύτερη θέση των πιθανών νικητών, μετά τον συντηρητικό Alain Juppe, για τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο χρόνο, ανακοίνωσε το βρετανικό γραφείο στοιχημάτων William Hill.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Emmanuel Macron ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την υποψηφιότητά του για την προεδρία, μία κίνηση η οποία ενδεχομένως να στερήσει ψήφους από τους κυριότερους «συστημικούς» υποψήφιους σε μία σώμα με σώμα μονομαχία για την προεδρία, στην οποία Le Pen διαθέτει ισχυρό ρεύμα.

Το William Hill δίνει πιθανότητες 6/4 (και ίδιες πιθανότητες στον Juppe) -ή αλλιώς 40%- στο ενδεχόμενο η Marine Le Pen να είναι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας.

Τα τελευταία χρόνια, οι bookmakers έχουν πέσει έξω πολλές φορές στις προβλέψεις τους για μεγάλα πολιτικά γεγονότα, περιλαμβανομένων των εκλογών στις ΗΠΑ, του δημοψηφίσματος για το Brexit, των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και των εκλογών το 2015 στη Βρετανία.

"Έχοντας κατατροπωθεί από τζογαδόρους της πολιτικής που πόνταραν 200/1 για τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως ηγέτη των Εργατικών, 150/1 για τον Donald Trump ως πρόεδρο των ΗΠΑ και 6/1 τόσο για την επικράτηση του Brexit όσο και για τη νίκη των συντηρητικών, αυτή τη φορά δεν το ρισκάρουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του William Hill Γκρέιαμ Σαρπ.

Το Hills δίνει πιθανότητες 5/1 (17%) για τον πρώην πρωθυπουργό Francois Fillion, 8/1 (11%) για τον Nicolas Sarkozy, 16/1 (6%) για τον Macron και 28/1 (3%) για τον πρωθυπουργό Manuel Valls, ενώ για τον νυν πρόεδρο Francois Hollande 33/1 (3%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: - Δημοσκοπήσεις: Μονομαχία Juppe - Sarkozy για τον β'' γύρο των προκριματικών της γαλλικής δεξιάς