Το plan b για την πανδημία - Ποια μέτρα βρίσκονται στο συρτάρι ενόψει γιορτών

Το plan b για την πανδημία - Ποια μέτρα βρίσκονται στο συρτάρι ενόψει γιορτών

Σε ανοιχτή γραμμή είναι το Μέγαρο Μαξίμου με την επιτροπή επιστημόνων αξιολογώντας καθημερινά τα δεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του καταγράφηκε η θετική πορεία των εμβολιασμών, στοιχείο που δίνει αισιόδοξη προοπτική στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ωστόσο στο πρωθυπουργικό συρτάρι βρίσκεται plan b, ενόψει γιορτών. Ποιοι παράγοντες θα «ξεκλειδώσουν» τυχόν νέα μέτρα και ποια θα είναι αυτά.

Εμβολιασμός και Όμικρον

 

Όπως γίνεται αντιληπτό από τον κυβερνητικό σχεδιασμό υπάρχουν τρεις παράγοντες που θα κρίνουν ουσιαστικά την αναγκαιότητα ή μη τελικά της λήψης νέων μέτρων, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον». 

  • Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται δειλά  αλλά σαφή χαμόγελα για την αύξηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Αποτελέσματα που έχουν να κάνουν και με την πρώτη και με την τρίτη δόση του εμβολίου. 
  • Ο ρυθμός εμβολιασμού της «ευαίσθητης» ομάδας των 60+. Μέχρι στιγμής ο ρυθμός μπορεί να ικανοποιεί τα κυβερνητικά στελέχη όμως ακόμα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, μέχρι να φτάσει στον επιθυμητό στόχο. 
  • Τα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα ή μη της «Ο» και κυρίως το κατά πόσο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές. 

Πρόκειται για τρεις παραμέτρους η εξέλιξη των οποίων θα ορίσει το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο εμβολιασμών όσο και στον τομέα της πίεσης του εθνικού συστήματος υγείας τότε είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν τα εναλλακτικά σχέδια που βρίσκονται στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Τα νέα μέτρα


 

Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται: 

  • Η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test. 
  • Η αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
  • Η υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Προς το παρόν πάντως τα παραπάνω σχέδια δείχνουν μακρινά όμως όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες όταν και θα καταγραφεί μία καθαρή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα αλλά κυρίως στο πώς θα κινηθεί η νέα μετάλλαξη.