Ποια είναι τα επόμενα βήματα - Τι ισχύει για τα self tests
Άρση μέτρων

Ποια είναι τα επόμενα βήματα - Τι ισχύει για τα self tests

Συνεχίζεται το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για απελευθέρωση των δραστηριοτήτων και με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τους δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται καθημερινά. Έπειτα από το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων την Παρασκευή, σειρά παίρνουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ Play, τα γυμναστήρια καθώς και οι συναυλίες και τα θεάματα σε υπαίθριο χώρο.

Ειδικότερα, αύριο Δευτέρα ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ Play, ενώ από τις 28 Μαΐου θα επιτρέπονται τα θεάματα και οι συναυλίες, μόνο σε ανοιχτούς χώρους με πληρότητα 50%.

Ακόμη, τη Δευτέρα 31 Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, ενώ το πλαίσιο λειτουργίας τους θα καθοριστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα 31 Μαΐου ανοίγουν και οι υπηρεσίες ευεξίας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής, αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως χώροι δεξιώσεων, σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί αναμένεται να επιτρέψουν τη μουσική στην εστίαση εντός του Ιουνίου αλλά και την αύξηση του ορίου προσκεκλημένων στους γάμους.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει πως όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο θα επαναλειτουργήσουν:

- η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70 % της δυναμικότητας

- τα λούνα παρκ και οι εμποροπανηγύρεις, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου

- οι παιδότοποι

Τελευταίες στη σχετική λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι εμπορικές εκθέσεις, οι οποίες θα επαναλειτουργήσουν την 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο. 

Αύξηση των επιβατών στα ταξί

Αυξάνεται σε τρεις από δύο που ήταν μέχρι τώρα ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα ταξί (πλέον του οδηγού), σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση. 

Η νέα απόφαση ορίζει ότι στον κλάδο των μεταφορών:

- Επιτρέπονται μέχρι τρεις επιβάτες πλέον του οδηγού σε ΕΔΧ οχήματα (ταξί, ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά Ι.Χ. καθώς και στα ΕΙΧ οχήματα με οδηγό έως 7 θέσεων.

- Επιτρέπονται μέχρι τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού σε ΕΔΧ οχήματα ειδικής μίσθωσης και επιβατηγά ΙΧ οχήματα με οδηγό 9 θέσεων.

- Επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.

Τι ισχύει για τα self tests

Αύριο Δευτέρα 24 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε, θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων δύο self tests για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Ο εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα για δύο κιτ αυτοελέγχου, ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου. Η διενέργεια των ατομικών τεστ συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της «Εργάνης».

 Διαβάστε ακόμη:

Ανοικτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή 23 Μαΐου

ΕΟΔΥ: Τα σημεία που θα γίνονται τεστ για κορονοϊό την Κυριακή 23 Μαΐου

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς