Ποιες περιοχές στα σύνορα ενισχύονται με αστυνομικούς
Στον Έβρο ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Ποιες περιοχές στα σύνορα ενισχύονται με αστυνομικούς

Στον Έβρο μεταβαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη και αποκεί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Ο υπουργός θα ενημερωθεί, επίσης, για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε και ο κ. Μητσοτάκης προχθές σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star για την επίσπευση της διαδικασίας, ο φράχτης θα τοποθετηθεί εντός ελληνικού εδάφους.

«Τον κάνουμε, για να σας το εξηγήσω και τεχνικά, λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το που μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής. Απλά, για να μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως το γεγονός ότι ο φράχτης δεν έχει ρόλο οριοθέτησης και σήμανσης της συνοριακής γραμμής αλλά η κατασκευή του εξυπηρετεί λόγους ασφαλείας, δίνει την δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να επιλέξει που θα τον τοποθετήσει, ακόμη και σε μικρή απόσταση όπου αυτό είναι αναγκαίο δυτικά της συνοριακής γραμμής, ώστε να εξυπηρετούνται και επιχειρησιακές ανάγκες αλλά και να αποφευχθούν προσπάθειες της Τουρκίας να προκαλέσει κωλυσιεργία με την πρόσκληση για συνεδρίαση μικτών επιτροπών για ακριβή αποτύπωση των συντεταγμένων της οριογραμμής.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες για την κατασκευή του φράκτη και εάν για άλλους πρακτικούς λόγους απαιτείται τότε θα μπορούσε να γίνει συνάντηση των Επιτροπών για την αποτύπωση των συντεταγμένων επί του εδάφους, βάσει του χάρτη του 1926.

Ενίσχυση με 400 αστυνομικούς στον Έβρο - Σε ποια σημεία δίνεται έμφαση 

Την έκτακτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ελληνοτουρκική μεθόριο με συνολικά 400 αστυνομικούς μέχρι τις 29 Μαΐου, αποφάσισε η ηγεσία της ΕΛΑΣ. Ήδη δύο διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν από Αθήνα για τον Έβρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε τρία σημεία που θεωρούνται σημαντικά στην περιοχή: στο κτήμα Τσιρόζη στις Φέρες όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον ποταμό Άρδα και στο Τυχερό.

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αποφάσισε να ενισχύσει τις διμοιρίες των ΜΑΤ, μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορονοϊό στον Έβρο αλλά και την αλλαγή των δυνάμεων που βρίσκονταν μέχρι τώρα στη συνοριακή γραμμή, καθώς έληξε η τρίμηνη απόσπαση των αστυνομικών που βρίσκονταν στην περιοχή και θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα διπλασιαστούν, καθώς στη διαταγή που εξέδωσε η ΕΛΑΣ γίνεται λόγος «για ενδεχόμενη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών».

Ειδικότερα, από τις 10 διμοιρίες που υπάρχουν σήμερα στη συνοριακή γραμμή βαθμιαία θα γίνουν 20, ενώ θα προστεθούν και άλλοι 100 αστυνομικοί από όλες τις Διευθύνσεις της χώρας, ώστε να ενισχύσουν την ήδη μόνιμη δύναμη των 750 ανδρών ενώ στο σημείο βρίσκεται και 100μελής δύναμη της Frontex.

Επίσης, θα ενισχυθούν οι περιπολίες έτσι ώστε αν υπάρξει μια ενδεχόμενη μαζική είσοδος μεταναστών να υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση.

Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, καθώς προέκυψε το θέμα του κορονοϊού και όλες οι διαδικασίες «πάγωσαν». Τώρα όμως, θα γίνει ταχύτατα η ολοκλήρωση των αθλητικών διαδικασιών και ταχύρρυθμη εκπαίδευση των καταταχθέντων προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία. Πρόκειται για 400 συνοριακούς φύλακες για τον Έβρο και άλλους 660 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι ποτέ δεν χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου, μετά την τελευταία εισβολής μεταναστών που προσέκρουσε στην άμεση αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων, ωστόσο τώρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία της αστυνομίας, καθώς «η Τουρκία κρατάει συνεχώς ψηλά το θέμα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι με την μετακίνηση των δυνάμεων από την υπόλοιπη Ελλάδα ενισχύεται η επιτήρηση όλων των διαβάσεων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς πληροφορίες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει από πλευράς της γείτονος απόπειρα εισβολής νέου κύματος μεταναστών και τόνισε ότι «ο Έβρος σφραγίζεται».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι εφέτος αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των εισακτέων με τι Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ελληνική Αστυνομία, για την αύξηση του προσωπικού του Σώματος.

Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν 730 στη Σχολή Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών, έναντι 310 και 40 αντίστοιχα, που ήταν πέρσι.

Φωτογραφία: ΑP

Διαβάστε ακόμα: 

Μ. Χρυσοχοΐδης: Θα κατασκευάσουμε το φράκτη - Προασπίζουμε τα συμφέροντα της χώρας

Έβρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις στη μεθόριο με 400 αστυνομικούς

Επισπεύδεται η ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο