Politico: Σωσίβιο σωτηρίας από την Ελλάδα στον Άσαντ

Politico: Σωσίβιο σωτηρίας από την Ελλάδα στον Άσαντ

Η Ελλάδα δίνει σωσίβιο σωτηρίας στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς αυξάνει τις εισαγωγές φωσφορικού άλατος από τα ορυχεία που βρίσκονται πλησίον της Παλμύρας, υποστηρίζει σε άρθρο του το Politico.

Όπως υποστηρίζει το Pοlitico, ανατρέχοντας στα ευρωπαϊκά στοιχεία για τις σχετικές εισαγωγές, οι αποστολές φωσφορικού άλατος στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν ως σχεδόν αποκλειστικό παραλήπτη την Ελλάδα, έχουν υπερτριπλασιαστεί στη διάρκεια της περιόδου Δεκεμβρίου 2017 - Απριλίου 2018. Οι ποσότητες αυτές παραμένουν, βέβαια, μικρές σε σχέση με την περίοδο πριν την εμφύλια σύγκρουση, αλλά η Συρία φαίνεται να επιστρέφει στην ευρωπαϊκή αγορά και στον αγροτικό της τομέα, όπου χρησιμοποιείται το φωσφορικό άλας.

Έτσι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 η Ελλάδα εισήγαγε 5.000 τόνους φωσφορικού άλατος, τον Απρίλιο του 2018 εισήγαγε 16.900 τόνους αξίας 900.000 ευρώ, καθώς ο Σύρος πρόεδρος, με την υποστήριξη της Ρωσίας, άρχισε να ανακτά τον έλεγχο στη νοτιοδυτική Συρία και άλλες περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Τρία πρόσωπα τα οποία επικαλείται Politico - χωρίς να αναφέρεται η ταυτότητα τους - και είτε εργάζονται στη βιομηχανία φωσφορικού άλατος, είτε ασχολούνται με τα εμπορεύματα, αποκάλυψαν ότι η Συρία κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές χάρη σε Ρώσους επενδυτές που ανέλαβαν τα ορυχεία της Παλμύρας, τα οποία ήταν υπό τον έλεγχο του ISIS από το 2015. Ο Άσαντ παραχώρησε τα ορυχεία στους Ρώσους ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Μόσχας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Politico.

Ειδικότερα, το Politico υποστηρίζει ότι τα ορυχεία πέρασαν στην ρωσική κατασκευαστική εταιρεία Stroytransgaz, ιδιοκτησίας του Gennady Timchenko. Ούτε η Stroytransgaz, ούτε ο Timchenko βρίσκονται στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων και κατά συνέπεια είναι νόμιμο για τις ευρωπαϊκές χώρες να εισάγουν τα προϊόντα τους. Βρίσκονται, όμως, στη λίστα των εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Αυτό, σύμφωνα με νομικούς που επικαλείται το Politico, σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να βάλουν στο στόχαστρο τις ευρωπαϊκές εταιρείες που συναλλάσσονται με το συγκεκριμένο ορυχείο.

Τέλος, το Politico υπενθυμίζει ότι η Αθήνα κράτησε πιο ήπια στάση κατά της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας το 2014.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς