Πολιτική κρίση και φήμες για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Πολιτική κρίση και φήμες για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Πολλαπλασιάζονται, όπως όλα δείχνουν, εκείνοι που επιθυμούν την παραίτηση της Theresa May από την ηγεσία των βρετανών Συντηρητικών -και, κατά συνέπεια, από την πρωθυπουργία της χώρας. Ειδικά μετά την «καταστροφική» ομιλία της στο συνέδριο των Τόρις, που σημαδεύτηκε από πολλά απρόοπτα, οι επικριτές της May εμφανίζονται δημοσίως και της ζητούν να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Grant Shapps, υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 30 βουλευτές οι οποίοι φέρονται να οργανώνουν «κίνημα» με στόχο την ανατροπή της May. Μάλιστα, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τόσο υπέρμαχοι όσο και πολέμιοι του Brexit, μιας και οι μεν και οι δε εκτιμούν ότι η πρωθυπουργός τα έχει κάνει κυριολεκτικά «θάλασσα». Σημειώνεται ότι με βάση το καταστατικό, απαιτούνται τουλάχιστον 48 υπογραφές βουλευτών για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας του κόμματος.

«Η Theresa διαθέτει τα προσόντα για να είναι πρωθυπουργός, έχει υπάρξει μία εξαιρετική πρωθυπουργός, ελπίζω να παραμείνει πρωθυπουργός για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο BBC ένας από τους υποστηρικτές της, ο υπουργός Περιβάλλοντος και διαπρύσιος υποστηρικτής του Brexit, Michael Gove -παραδεχόμενος, έτσι, ότι υπάρχει όντως θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της.

«Η Theresa May θα μείνει πρωθυπουργός και θα τελειώσει τη δουλειά», έγραψε και ο υπουργός Εσωτερικών, Amber Rudd, στην εφημερίδα The Telegraph, ενώ κάτι ανάλογο ισχυρίστηκε και ο ντε φάκτο αναπληρωτής της, Damian Green.

Πάντως, είναι γεγονός ότι ολοένα περισσότεροι εμφανίζονται σίγουροι ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, η May δεν διαθέτει το αναγκαίο κύρος προκειμένου να ηγηθεί των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και να οδηγήσει τη χώρα της σε μια ομαλή έξοδο. Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος -προφανώς δε, μια παραίτηση της May θα άνοιγε τον δρόμο προς τη διεξαγωγή τους. 

Οι εξελίξεις αντανακλώνται και στις αγορές, με τη στερλίνα να σημειώνει νέες απώλειες έναντι του δολαρίου και να οδεύει προς το κλείσιμο της χειρότερης εβδομάδας της εδώ και ένα χρόνο. 

«Ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών πριν την εξάντληση της πενταετίας αυξάνεται, είναι μεγάλος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Adam Cole, της RBC.