Πολλές ακόμα οι εκκρεμότητες του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Πολλές ακόμα οι εκκρεμότητες του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Το επόμενο έτος ίσως λειτουργήσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς διαδικασίες, οι οποίες δεν είναι και λίγες. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης, που κατέθεσε η βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με το μέλλον του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

«Εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε ότι το θέμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχει περάσει από πολλά στάδια προετοιμασίας, χρονοβόρων διαδικασιών, πραγματικά δύσκολων και πολυσύνθετων καταστάσεων», είπε η κα Κεφαλογιάννη. «Δυστυχώς, ενώ πλέον το κτήριο είναι έτοιμο, κανένας δεν γνωρίζει πότε θα τοποθετηθεί η μόνιμη συλλογή στους χώρους του, ενώ σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των υπευθύνων θα είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο του 2017. Ωστόσο δεν έχουμε γνώση πότε θα εγκριθεί ο κανονισμός λειτουργίας του και πότε το μουσείο θα στελεχωθεί πλήρως.

Όπως γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά, προκειμένου να διατεθεί και να απορροφηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που έχει αποσυρθεί, θα πρέπει να εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις, δηλαδή η κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού και η πλήρης στελέχωση του μουσείου με εξειδικευμένο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ.

Δυστυχώς από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου από τις 6 Δεκεμβρίου 2016, που κατέθεσα απλή ερώτηση στη Βουλή, δεν έχετε απαντήσει και έτσι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού.» 

Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε πως πρόσφατα υπεγράφη και από το Υπουργείο Οικονομικών το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Τώρα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έλεγχο, πριν από την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως προς τη στελέχωση του μουσείου μέσω ΑΣΕΠ, η υπουργός είπε πως «ακολουθεί» και πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Σε λίγους μήνες το ΕΜΣΤ θα έχει προσωπικό 57 ατόμων, ωστόσο χρειάζονται 87. Επίσης, έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα στοιχεία για την απορρόφηση της δωρεάς του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.   

Η κα Κονιόρδου δεν απάντησε ουσιαστικά σε ερωτήματα της Ολγας Κεφαλογιάννη, όπως:

Τι ισχύει με το κτιριολογικό πρόγραμμα του Μουσείου, τι ισχύει με την κατάθεση του δεύτερου σταδίου της οριστικής μουσειογραφικής μελέτης;

Ποια είναι η τύχη των αναγκαίων τροποποιήσεως της εγκεκριμένης μουσειολογικής μελέτης;

Σε ποια φάση βρίσκεται η δικαστική διαμάχη μεταξύ του ΕΜΣΤ και της κατασκευαστικής εταιρείας;

Υπάρχει προγραμματισμός οικονομικής βιωσιμότητας και λειτουργίας του Μουσείου;

Αντιγόνη Καρατάσου

(Φωτογραφία: Sooc)