Πολωνία: Οδηγό προετοιμασίας των πολιτών για επιθέσεις ακόμα και με πυρηνικά εξέδωσε η κυβέρνηση

Πολωνία: Οδηγό προετοιμασίας των πολιτών για επιθέσεις ακόμα και με πυρηνικά εξέδωσε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξέδωσε έναν οδηγό που καθοδηγεί το κοινό πώς να προετοιμαστεί για μια κρίση όπως ο πόλεμος και τι να κάνει κατά τη διάρκεια επιθέσεων με όπλα που κυμαίνονται από συμβατικά έως χημικά και πυρηνικά.

Ο οδηγός που τιτλοφορείται  «Σε ετοιμότητα – Οδηγός για Καιρούς Κρίσης και Πολέμου»  και αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κυβερνητικού Κέντρου Ασφάλειας αυτή την εβδομάδα, παρέχει λεπτομερείς οδηγίες σε γραπτή μορφή και βίντεο, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Associated Press. Η Πολωνία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει τον αγώνα της γειτονικής Ουκρανίας ενάντια στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και ζητά να σταματήσουν οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικών πηγών ενέργειας. Η σκληρή στάση έχει προκαλέσει ανησυχίες σε κάποιους Πολωνούς πολίτες.

Ο οδηγός περιγράφει συστήματα δημόσιας προειδοποίησης σε περίπτωση βομβαρδισμού, συμβουλεύει τους ανθρώπους να εφοδιάζονται με νερό, τρόφιμα, φάρμακα, μπαταρίες και φακούς σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Περιλαμβάνει επίσης συμβουλές για την προετοιμασία για εκκένωση, την αναζήτηση προστασίας κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού ή του πυροβολισμού και τι να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας χημικής ή πυρηνικής επίθεσης. Πάντως, το κέντρο επισημαίνει ότι εξέδωσε αυτόν τον οδηγό επειδή  είναι υποχρέωση του να προετοιμάσει το κοινό για διάφορα δύσκολα σενάρια και ότι η έκδοση του δεν οφείλεται απαραίτητα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Προηγούμενοι οδηγοί αντιμετώπιζαν καταστάσεις όπως πλημμύρες και σκληρό χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη του σήμερα σε γαλλικό κανάλι, κληθείς να σχολιάσει πως θα αντιδράσει η Μόσχα αν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Πολωνίας να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα στο έδαφος της άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στην περίπτωση αυτή και η Ρωσία θα εγκαταστήσει πυρηνικά στα δυτικά σύνορά της.