Πως επηρεάζει η διαμάχη ΕΕ - ΑstraZeneca το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμού

Πως επηρεάζει η διαμάχη ΕΕ - ΑstraZeneca το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμού

Σε στάση αναμονής βρίσκονται υπουργείο Υγείας και Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca, με στόχο να προχωρήσουν σε αναθεώρηση του εμβολιαστικού προγράμματος αν χρειαστεί.

Σήμερα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, ο οποίος διερευνά το ενδεχόμενο να δώσει την έγκρισή του μόνο για χρήση για ορισμένες ηλικιακές ομάδες και συγκεκριμένα για ηλικίες κάτω των 65 ετών, ύστερα από σχετικές επισημάνσεις του γερμανικού οργανισμού φαρμάκων.

Πάντως, στη χώρα μας, δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα ή καθυστερήσεις στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, ακόμη κι αν το εμβόλιο αυτό αφορά ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Παράγοντες της επιτροπής επισημαίνουν ότι ούτως ή άλλως η πρώτη ομάδα ηλικιωμένων εμβολιάστηκε και σταδιακά προχωρούμε σε μικρότερες ηλικίες. Όμως ακόμη κι έτσι, στις προτεραιότητες εμβολιασμού, περιλαμβάνονται και οι χρονίως πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι είναι κάτω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, το σύνολο του πληθυσμού που έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό, υπολογίζεται σε 3,8 εκατ. άτομα. Από αυτά, περίπου το 1,8 εκατ. άτομα είναι οι άνω των 65 ετών συνολικά, και υπάρχει τουλάχιστον άλλο 1,5 εκ. πληθυσμός νεώτερης ηλικίας που θα μπορέσει να λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca για να ανοσοποιηθεί έναντι της νόσου, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα καθυστερήσεων.

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο όμως, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ροή παραλαβής των εμβολίων εξελίσσεται αργά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στους επιθυμητούς ρυθμούς.

AP Photo/Niranjan Shrestha