Πώς οδηγηθήκαμε στο τρίτο lockdown – Η αγωνία των ειδικών να μην γίνει η Αττική «νέα Θεσσαλονίκη»

Πώς οδηγηθήκαμε στο τρίτο lockdown – Η αγωνία των ειδικών να μην γίνει η Αττική «νέα Θεσσαλονίκη»

Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα αλλά και η κατακόρυφη αύξηση διαγνώσεων σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας, η οποία φτάνει το 50% από την περασμένη εβδομάδα, αποτελούν τα πιο ανησυχητικά στοιχεία που οδήγησαν τους επιστήμονες να εισηγηθούν αυστηρότερα μέτρα στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Στα παραπάνω προστίθεται και η διασπορά του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους, το οποίο όπως φαίνεται να εξαπλώνεται με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, καθώς τα εν λόγω κρούσματα φτάνουν πλέον τα 65 στην Ελλάδα.

Την ώρα που υπάρχουν 2.800 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στο Λεκανοπέδιο, είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής άλλαξε απότομα, γεγονός που επέφερε την εισήγηση να παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα κλειστά σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές και να ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια.

Αύξηση «σχετικά γρήγορη και μη αναμενόμενη» τη χαρακτήρισε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκτιμώντας πως μια συνεισφορά στην αύξηση είναι «από την ουρά των διακοπών» και δήλωσε ότι ίσως να φταίει και η κινητικότητα των γονέων από τότε από άνοιξαν τα σχολεία αλλά και το άνοιγμα της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή ανακοινώθηκε άλμα στα κρούσματα με 941 νέα περιστατικά με 526 από αυτά στην Αττική.

Τα βλέμματα από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική - Σε επιφυλακή το κυβερνητικό επιτελείο

Στην Αττική έχουν στραφεί τα βλέμματα των ειδικών αλλά και του κυβερνητικού επιτελείου προκειμένου να αποφευχθεί πισωγύρισμα τύπου Νοεμβρίου που θα κάνει το λεκανοπέδιο «νέα Θεσσαλονίκη» και θα επιβαρύνει δραματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αναγκαίο, όπως δηλώνουν οι λοιμωξιολόγοι, είναι να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα στη χώρα με την εβδομάδα αυτή να είναι από τις κρισιμότερες. Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, εκτίμησε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Συγκεκριμένα αναφερόμενος ειδικά στην Αττική, σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα του Φεβρουάριου θα υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την τελευταία εβδομάδα θα υπάρχει αύξηση περίπου στα 600 κρούσματα την ήμερα στο λεκανοπέδιο.

Ο χειμώνας είναι τροφή για την πανδημία, τόνισε εντούτοις η Βάνα Παπαευαγγέλου επισημαίνοντας πως έρχεται ο Φεβρουάριος, ο χειρότερος μήνας από άποψη καιρικών συνθηκών και κάλεσε να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα και να μειώσουμε την αύξηση της καμπύλης. 

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την επιδημιολογική εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα δήλωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. «Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά να νομίζουμε ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο» σημείωσε.

«Ο στόχος των μέτρων παραμένει η εξισορρόπηση της μετάδοσης και κοινωνικής δραστηριότητας. Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας, ωστόσο, είναι η συμβολή κάθε πολίτη με την τήρηση των μέτρων υγιεινής, τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων», ανέφερε χτες ο καθηγητής επιδημιολογίας  Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Πώς εξελίσσεται η κάλυψη των ΜΕΘ

Η κάλυψη των απλών κλινών COVID φθάνει το 44% και των αντίστοιχων κλινών ΜΕΘ κατά 61%. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, στη χώρα μας παρουσιάζεται αποσυμπίεση στις ΜΕΘ κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και οι εισαγωγές παρουσιάζουν συνολικά μια τάση σταθεροποίησης με μικρή αύξηση στις διαγνώσεις της Αττικής και επιβράδυνση κατά 15% στη Θεσσαλονίκη. Η επιδείνωση όμως αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών την επόμενη εβδομάδα. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της συμβολής κάθε πολίτη με την τήρηση των μέτρων υγιεινής μέχρι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Pfizer-BioNTech: Αποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της βρετανικής μετάλλαξης

Όσον αφορά στα εμβόλια, σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρεί την αποτελεσματικότητά του απέναντι στο βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2 το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech, όπως δείχνει μελέτη που παρουσίασαν ερευνητές των δύο εταιρειών στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science». Τα αντισώματα που οι επιστήμονες απομόνωσαν από τον ορό του αίματος 40 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου με διαφορά 21 ημερών μεταξύ τους, ήταν ικανά να εξουδετερώσουν το «βρετανικό» στέλεχος Β.1.1.7 (ή VOC 202012/01) του ιού. Όπως ανακοίνωσαν, η εμβολιαστική ανοσία έναντι της νέας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού είναι ανάλογη εκείνης έναντι του αρχικού στελέχους στη Γουχάν της Κίνας. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε βρεθεί να είναι κατά 95% αποτελεσματικό στις δοκιμές του.

Διαβάστε ακόμα:

- Στα περσινά επίπεδα η κίνηση στην Αττική τον Ιανουάριο, παρά το lockdown

- Δ. Θάνος: Πιθανώς το βρετανικό στέλεχος να έχει παίξει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων