Πως θα κατανεμηθούν στο β' γύρο των γαλλικών εκλογών οι ψηφοφόροι των άλλων υποψηφίων

Πως θα κατανεμηθούν στο β' γύρο των γαλλικών εκλογών οι ψηφοφόροι των άλλων υποψηφίων

Στο μικροσκόπιο εξετάζονται πλέον οι σχεδόν καθημερινές δημοσκοπήσεις των Ινστιτούτων στη Γαλλία, ύστερα μάλιστα από την επιτυχία των προβλέψεων για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τα επιτελεία των δύο μονομάχων για την προεδρία, του Emmanuel Macron και της Marine Le Pen, δίνουν στις δημοσκοπήσεις ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση στρατηγικών, καθώς και ταμέσα ενημέρωσης και ο Τύπος για τις αναλύσεις τους.

Τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο εκτιμάται ότι θα ανακατανεμηθούν οι ψηφοφόροι των υποψηφίων που απέτυχαν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

- Οι ψηφοφόροι του Francois Fillon θα ψηφίσουν κατά 49% Macron και κατά 28% Le Pen. Παραμένει ένα 23% που δηλώνει αναποφάσιστο και δεν αποκλείει την αποχή.

- Οι ψηφοφόροι του Jean-Luc Melenchon αναμένεται να κατανεμηθούν 53% στον Macron και 16% στην Le Pen, ενώ το 31% δεν ξέρει ακόμα εάν θα απόσχει ή θα ρίξει λευκό, το οποίο όμως δεν λαμβάνεται υπόψη στην καταμέτρηση. Σημειώνεται ότι ο Melenchon δεν έχει δώσει ακόμα οδηγία ψήφου, περιμένει την απόφαση των 450.000 μελών του κινήματός του με ψηφοφορία μέσω του Διαδικτύου.

- Οι ψηφοφόροι του Bienoit Hamon φαίνεται ότι θα ψηφίσουν μαζικά Macron -- σε ποσοστό 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% δηλώνει πως έχει ακόμα ανάγκη να σκεφθεί.

Σύμφωνα με το Elabe, ο Emmanuel Macron εκτιμάται ότι θα εκλεγεί στις 7 Μαϊου με 64%.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop- Fiducial, ο Emmanuel Macron θα κερδίσει την Le Pen με 60% έναντι 40%

Σε παρόμοια ποσοστά κινείται και το Opinionway που προβλέπει 61% για τον Macron και 39% για την Le Pen.

Με βάση αυτά τα δεδομένα εξηγείται η χθεσινή απόφαση της Marine Le Pen να αποσυρθεί προσωρινά από την ηγεσία του κόμματος, πράγμα που δεν είχε κάνει ο πατέρας της το 2002, όταν είχε προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον Jacques Chirac.

Η Marine Le Pen απομακρύνεται από το κόμμα με στόχο να συσπειρώσει πίσω της τους εθνικιστές, όσους είναι υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη ή κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά δεν συμφωνούν με το πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου. Δικαιολόγησε την απόφασή της χρησιμοποιώντας τη φράση του στρατηγού De Gaul πως « Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ