Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, πανεπιστήμια - Το σχέδιο για ασφαλή επιστροφή στα θρανία

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, πανεπιστήμια - Το σχέδιο για ασφαλή επιστροφή στα θρανία

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την νέα σχολική χρονιά με ζητούμενο η επιστροφή στα θρανία να γίνει με εφαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου η επιστροφή στα θρανία να μη συνοδευτεί από μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να διατηρηθεί η δια ζώσης εκπαίδευση και προς την κατεύθυνση αυτή όσοι από τους εκπαιδευτικούς δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα τίθενται σε αναστολή εργασίας ενώ στις πανεπιστημιακές  αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης.

Αδικαιολόγητη θα είναι η απουσία παιδιών λόγω κρούσματος στην τάξη όπως έκανε γνωστό η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη της στον ΣΚΑΙ, ενώ αναφέρθηκε και στα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα λειτουργήσουν τόσο τα σχολεία όσο και τα Πανεπιστήμια της χώρας. Η Υπουργός εμφανίστηκε αρνητική στο οριζόντιο κλείσιμο σχολικών τμημάτων εκτός και αν νοσήσουν τα μισά παιδιά συν ένα. Σε ότι έχει να κάνει με τα Πανεπιστήμια ο βασικός στόχος φαίνεται πως είναι μόνο η δια ζώσης εκπαίδευση ενώ στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης.

Δεν θα υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο σχολικών τάξεων
 

Το σκεπτικό της απόφασης για το μη οριζόντιο κλείσιμο των σχολικών τάξεων έκανε γνωστό η Νίκη Κερταμέως λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα. Έτσι κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών», ενώ ανέφερε πως «δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη».

Σε ότι έχει να κάνει με τα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν τόνισε πως «όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν ράπιντ τεστ δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον σελφ. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν 2 self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη». 

Ανεμβολίαστο το 10% των εκπαιδευτικών


Σε ό,τι έχει να κάνει με την εμβολιαστική δραστηριότητα των εκπαιδευτικών ανέφερε πως το 80% αυτών είναι εμβολιασμένο και ένα 10% περίπου έχει νοσήσει. Από την άλλη, ένα 10% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο. Όσοι από αυτούς, σύμφωνα με την Υπουργό, δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα τίθενται υπό αναστολή εργασίας.

Τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με δια ζώσης εκπαίδευση
 

Για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε κατηγορηματικά πως θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση.  Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι  και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα.

Ζ. Μακρή: Σε αναστολή οι εκπαιδευτικοί που δεν θα τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα


Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και νωρίτερα η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία τόνισε πως «εάν κάποιος εκπαιδευτικός δεν προσκομίσει στον διευθυντή του σχολείου του πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστος δήλωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ που θα πραγματοποιεί με δικά του έξοδα δυο φορές την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, τότε αυτομάτως δεν ασκεί τα καθήκοντά του και τίθεται σε αναστολή εργασίας».

Στη συνέχεια της τοποθέτησης της βέβαια συμπλήρωσε πως εάν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά λίγες ημέρες αργότερα, τότε θα επανέλθουν κανονικά στα καθήκοντά τους.

Υπερβολικές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 


Αναφορικά με τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση όσο και από την ΟΛΜΕ για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, η Υφυπουργός τις χαρακτήρισε υπερβολικές και πρόταξε τα στοιχεία του ΟΟΣΑτα οποία δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας του Οργανισμού.