Πόσες ζωές έσωσαν τα εβδομήντα μηνύματα του 112 – Εκκενώσεις «πόρτα-πόρτα»

Πόσες ζωές έσωσαν τα εβδομήντα μηνύματα του 112 – Εκκενώσεις «πόρτα-πόρτα»

Από τα μέσα Ιουλίου το 112 ενημέρωσε εκατομμύρια πολίτες στην Αττική, στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια με αποστολές μηνυμάτων στα κινητά τους. Ειδικότερα από τα μέσα Ιουλίου εστάλησαν στους πολίτες από την Πολιτική Προστασία περίπου 70 μηνύματα, με τη συντριπτική πλειονότητα να έχει σταλεί κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών.

Τα μηνύματα αυτά είτε καλούσαν τους πολίτες στις πυρόπληκτες περιοχές να εκκενώσουν την περιοχή, δίνοντας οδηγίες προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν, είτε ενημέρωνε για τον κίνδυνο πυρκαγιάς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων.

Η υπηρεσία 112 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την έγκαιρη ειδοποίηση των πολιτών σχετικά με τις εκκενώσεις, οι οποίες όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, δεν είναι καθόλου εύκολες «Απαιτείται υψηλό επίπεδο συντονισμού, των πυροσβεστικών, των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών» αναφέρουν άνθρωποι με γνώση των διαδικασιών, καθώς αυτές γίνονται είτε από στεριάς, είτε από θαλάσσης.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί περιοχές που απειλούνταν από μηνύματα του 112, χωρίς να έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος εγκλωβισμένου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως σε αυτή την κατεύθυνση σημαντική κρίνεται η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα μας επιχειρούνται μαζικές εκκενώσεις χώρων. Ειδικότερα, στελέχη και εργαζόμενοι στην ΕΛ.ΑΣ από την πρώτη στιγμή ξεσπάσματος των καταστροφικών πυρκαγιών, πήγαιναν «πόρτα-πόρτα» για να ειδοποιήσουν πολίτες να φύγουν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η πειθώ έφτανε στα όρια … παρακαλετού.

«Αρκετοί συμπολίτες μας αρνούνταν να αφήσουν την περιουσία τους. Ωστόσο η πειθώ λειτούργησε» καταλήγουν οι ίδιες πηγές, με τις εκκενώσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί να είναι χιλιάδες.

Η υπηρεσία 112, έμπνευσης του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, σε συνδυασμό με το οργανωμένο σχέδιο για εκκενώσεις των πυρόπληκτων περιοχών, έσωσαν χιλιάδες συμπολίτες μας. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο, όπως δείχνει η πρόσφατη και δυσάρεστη δολοφονική φωτιά στο Μάτι. Ο στρατηγικός ρόλος του 112 στην προστασία των ανθρώπινων ζωών, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν σκεφτεί κανείς πως ξέσπασαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάνω από 115 φωτιές, τα μέτωπα των οποίων ήταν ισχυρά και διάσπαρτα.