Πότε έρχονται τα εμβόλια στην Ελλάδα - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Πότε έρχονται τα εμβόλια στην Ελλάδα - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και σύμφωνα με την ΕΕ οι εμβολιασμοί στις χώρες-μέλη θα ξεκινήσουν άμεσα και ταυτόχρονα.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες του σχεδίου «Ελευθερία» για τη λειτουργία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων και έχει συνταχθεί το «Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο» από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με όλες τις οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό που θα διενεργεί τους εμβολιασμούς.

Σχέδιο ασφάλειας για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορονοϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα έχει καταρτίσει και η Ελληνική Αστυνομία, με την ονομασία «Ιπποκράτης». Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την επιχείρηση «Ελευθερία» της προμήθειας των εμβολίων και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τα εξής:

- 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
- 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Πότε θα έρθει το εμβόλιο - Πόσες θα είναι οι δόσεις

Για το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι πριν το τέλος του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε «συμβολικούς εμβολιασμούς», και μίλησε για περιορισμένο αριθμό εμβολίων σε πρώτη φάση, με προτεραιότητα στους υγειονομικούς και τους περισσότερο ευπαθείς πολίτες.

«Τα εμβόλια θα έρθουν πριν το τέλος του 2020 και ίσως, δύο-τρεις ημέρες πριν το 2021, να έχουμε τους πρώτους συμβολικούς εμβολιασμούς. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και ομάδες που είναι πιο ευπαθείς.

Παράλληλα, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», είπε πως «έχουμε καλά και κακά νέα για το εμβόλιο. Θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια αλλά θα πάρουμε λιγότερα. Όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, επομένως και η Ελλάδα θα πάρει πιο λίγα, ωστόσο θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς», εκτιμώντας ότι «ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020».

Ξεκινά η ενημέρωση γιατρών, νοσοκομείων και κέντρων υγείας για την καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιασθούν πρώτοι

Πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, οι υπέργηροι και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως θα γίνει μια προσπάθεια να εμβολιασθούν όσο πιο πολλοί συμπολίτες μας, μπορούμε.

Από σήμερα το πρωί το υπουργείο Υγείας με τον ίδιο τον υπουργό , την κυρία Θεοδωρίδου, τον project manager Μάριο Θεμιστοκλέους και τους λοιπούς συνεργάτες, θα επικοινωνήσει από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα διαδοχικά με zoom, με τους Διοικητές, αναπληρωτές Διοικητές, Διευθυντές Νοσηλευτικής και Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, όπως και γιατρούς, από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, καθώς ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν και θα μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως όταν «μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα Νοσοκομεία , μιλάμε για όλο το προσωπικό. Δηλαδή και τους ιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας και τους τραπεζοκόμους μας και τις καθαρίστριες που μπαίνουν μέσα στη ΜΕΘ και το διοικητικό προσωπικό και τη φύλαξη και όλους».

«Είναι πολύ σημαντικό οι υγειονομικοί μας να δώσουν το παράδειγμα σε όλη την ελληνική κοινωνία και να δείξουν το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους, σε μια διαδρομή των επόμενων μηνών που θα οδηγήσει στον εμβολιασμό της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως θα υπάρξουν «με βάση το συμβολισμό και την ουσία επιφανείς προσωπικότητες, πρόσωπα, οι πολιτικοί αρχηγοί, και άλλοι, οι οποίοι θα εμβολιαστούν στην αρχή. Είναι θέμα συμβολισμού, θέμα αξίας και ουσίας».

Συνοψίζοντας, ο υπουργός ανέφερε πως «έχει έρθει η ώρα της αρχής του τέλους, της προσπάθειας μας να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα. Θα ήθελα να πω ότι είναι υπέρτατο αγαθό το εμβόλιο και ο εμβολιασμός σε μια μάχη μηνών που έχουμε δώσει. Έχει φτάσει η ώρα. Ζητάω πρώτα από όλα από τους υγειονομικούς να επιδείξουν φρόνημα και να αποδείξουν ότι είναι παράδειγμα για όλους μας και πρότυπο για την κοινωνία και μετά όλους τους υπόλοιπους, όλους εμάς».