Πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες
Σ. Τσιόδρας

Πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες

«Χρειάζεται πολλή προσοχή και γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού για να ξεπεραστεί η πανδημία του κορονοϊού, προειδοποίησε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις «Θεραπευτικές Εξελίξεις 2021», ο διακεκριμένος καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν ήδη από τον εμβολιασμό του πληθυσμού, που προχωρά καλά, φαίνεται να είναι ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς παύουν να διατρέχουν κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης από την Covid-19.

Eπιπροσθέτως ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης συναντήσει έναν άλλον πλήρως εμβολιασμένο, δεν θα υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του κορoνοϊού.

Παράλληλα ανέφερε ότι το παράδειγμα του Ισραήλ μας δείχνει ότι μέσω του εμβολιασμού μηδενίζεται ουσιαστικά ο κίνδυνος εισαγωγών και  διασωληνώσεων στο νοσοκομείο και πως  ο εμβολιασμός είναι αυτός ο οποίος καθιστά ελάχιστο τον κίνδυνο να νοσήσεις.

Από την δε έρευνα που έχει κάνει ο Δημόπουλος μαζί με το Γιώργο Παυλάκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στις ΗΠΑ φαίνεται ότι τα εμβόλια δουλεύουνε για όλες τις μεταλλάξεις που μέχρι τώρα έχουμε και μέσω της κυτταρικής ανοσίας η οποία προκαλείται από τα Τ-λεμφοκύτταρα μπορούν και αναγνωρίζονται 50 μεταλλάξεις.

Επιπλέον ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος διευκρίνισε ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και 230.000 άνθρωποι έχουνε κάνει δύο δόσεις εμβολίου.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι Σ. Τσιόδρας και Αθ. Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, υποστήριξαν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί και είναι παρέα με εμβολιασμένους, δεν χρειάζονται μάσκες.

Σημειώνεται πως ο καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής εκτίμησε ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε ποτέ ξανά σε μέτρα lock down ούτε κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος που μπορεί να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα και πως μέσα στο καλοκαίρι σε εξωτερικούς χώρους δεν θα χρειαστεί να φοράμε μάσκα.

Αντίστοιχα, στην ίδια εκδήλωση ο συνάδελφός του κ. Τσιόδρα, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας ανέφερε ότι υπάρχει πράγματι μια πτωτική τάση στα κρούσματα στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Θράκη, όπου καταγράφεται μια αύξηση τις τελευταίες ημέρες, όπως τόνισε.

Όσον αφορά την Αττική ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει μια σταθεροποίηση στα κρούσματα, και ενδεχομένως και πτωτική τάση». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Αθήνα,είναι στο 0,95, κάτι αρκετά ενθαρρυντικό. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1. Εντούτοις προειδοποίησε πως «ακόμη και αν ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας R στο 0,9, θα έχουμε σε ορίζοντα δύο μηνών, δηλαδή στις 21 Ιουνίου, περίπου 400 διασωληνωμένους».

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια