Πότε θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό - Μόσιαλος: Μόνιμα ετήσιες δόσεις, το πιθανότερο σενάριο

Πότε θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό - Μόσιαλος: Μόνιμα ετήσιες δόσεις, το πιθανότερο σενάριο

Το καλοκαίρι του 2021, οι ειδικοί προέβλεπαν ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία. Σήμερα, δεν ρισκάρουν προβλέψεις. Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ότι τον Ιούλιο.

Τότε, οι ειδικοί προέβλεπαν τείχος ανοσίας το Δεκέμβριο, όμως η μετάλλαξη Δέλτα δεν είχε δείξει πόσο επιθετική μπορεί να γίνει, ούτε το αντιεμβολιαστικό κίνημα είχε προσλάβει τέτοιες διαστάσεις. Το τείχος ανοσίας πρέπει πλέον να ανέλθει σε μίνιμουμ 85% του πληθυσμού, όταν σήμερα βρίσκεται στο 63%. Επομένως, αν και ουδείς τολμάει να διακινδυνεύσει εκτίμηση, εντούτοις όλα δείχνουν ότι η πανδημία θα μας συνοδεύει μέχρι και τα τέλη του 2022, ίσως και πιο μετά.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι αυτό που ξέραμε πριν το 2020, ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει και θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις, το πιο πιθανό είναι οι ετήσιες δόσεις», σύμφωνα με τον Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο στο πλαίσιο του Καθημερινή – Athens Health Summit 2021. Χαρακτήρισε ανησυχητική την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού, εξέφρασε την άποψη πως σίγουρα θα υπάρχουν, εκτιμώντας ότι ο ιός θα γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερος επικίνδυνος, πιθανότατα με ισχυρότερα εμβόλια και με φαρμακευτική αγωγή.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο θα παραμένει ο ιός στην κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν ατονήσει, είτε επειδή θα έχει επικρατήσει ένα πιο ήπιο στέλεχος, είτε επειδή ο οργανισμός με τον εμβολιασμό θα μάθει να τον αντιμετωπίζει ευκολότερα, τότε θα μπορούσε ο εμβολιασμός να γίνεται μόνο με συστάσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Όμως δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Στην παρούσα φάση, η τρίτη δόση είναι μονόδρομος. Έντεκα περίπου μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος και από το Δεκέμβριο η 3η δόση γίνεται υποχρεωτική για τα άτομα άνω των  60 ετών, προκειμένου να παραταθεί η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για πάνω από 7 μήνες. 

Τα ραντεβού για τη 3η δόση κινούνται σε αυξανόμενους ρυθμούς. Χθες, Δευτέρα, επιτεύχθηκε αριθμός - ρεκόρ με 153.000 πολίτες να κλείνουν το ραντεβού για την τρίτη δόση, η οποία γίνεται με τη συμπλήρωση εξαμήνου από τη δεύτερη (στους 5,5 μήνες δίνεται η δυνατότητα για κλείσιμο ραντεβού) με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Σημαντική είναι και η αύξηση που παρουσιάζει ο εμβολιαστικός ρυθμός κατά του κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μόνο τον τελευταίο μήνα περίπου 500.000 πολίτες προγραμμάτισαν την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους.