ΠΟΥ: Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό

ΠΟΥ: Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό

Την εκτίμησή του πως το τέλος της πανδημίας είναι ορατό εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σήμερα Τετάρτη.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εξήγησε ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση ως προς τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19 και προέτρεψε τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αλλά το τέλος φαίνεται», είπε ο Τέντρος στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε»

Ο αριθμός των θανάτων από τον COVID-19 την περασμένη εβδομάδα ήταν ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ.

Παρόλο που ο ΠΟΥ αναμένει συνεχή μελλοντικά κύματα λοιμώξεων, ο κόσμος έχει εργαλεία στα χέρια του, όπως εμβόλια και αντιικά για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων, δήλωσε η Μαρία Κέρχοβε, τεχνική επικεφαλής για τον COVID-19.

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, επίσης, είναι σε πτωτική τάση, αλλά ο Τέντρος προέτρεψε τις χώρες να συνεχίσουν τον αγώνα. «Όπως και με τον COVID-19, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε ή να πάψουμε να είμαστε σε επιφυλακή», διαμήνυσε.

ΕΜΑ: Να έχετε εμπιστοσύνη στα εμβόλια

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Έμερ Κουκ, κάλεσε τους πολίτες στην Ευρώπη να λαμβάνουν όποιο αναμνηστικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι διαθέσιμο, αν και, όπως διευκρίνισε, ενδέχεται να υπάρξει επιλογή τους επόμενους μήνες.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή της στο Reuters, οι χώρες της ΕΕ πιθανότατα θα υιοθετήσουν διαφορετικές στρατηγικές σε διαφορετικούς χρόνους για την ενίσχυση των εκστρατειών του φθινοπώρου, ωστόσο, όπως είπε, η πανδημία δεν έχει τελειώσει και οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην προστασία. «Το μήνυμά μου είναι να έχετε εμπιστοσύνη σε όποια εμβόλια σας προσφέρονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.