Πρ. Παυλόπουλος: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια χωρίς εκπτώσεις

Πρ. Παυλόπουλος: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια χωρίς εκπτώσεις

Μηνύματα προς τα Σκόπια, την Άγκυρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

«Βρίσκομαι εδώ, όπως και πέρυσι, για να συμβολίσω, εδώ στην Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την καρδιά της Μακεδονίας, την ενότητα του έθνους και του λαού μας και την απόφασή μας να προχωρήσουμε αταλάντευτοι προς το μέλλον, εκπληρώνοντας το καθήκον μας», επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο καθήκον των Ελλήνων στις σημερινές συνθήκες και στην ανάγκη εθνικής ενότητας, λέγοντας: «Το δικό μας το καθήκον, όχι μόνο για μας τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα και ιδίως για την οικογένειά μας, την ευρωπαϊκή οικογένεια. Γιατί η Ελλάδα, το πνεύμα της και η Δημοκρατία της, είναι η βάση όλου του πολιτισμού μας και έχουμε χρέος και όταν ακόμα οι άλλοι το ξεχνούν, εμείς να το υπερασπιζόμαστε. Και αυτό δεν σημαίνει αλαζονεία. Σημαίνει αίσθηση του μέτρου, αλλά και του καθήκοντος. Και είναι η Θεσσαλονίκη ο καταλληλότερος τόπος, ιδιαίτερα τη σημερινή μέρα, μέρα μνήμης του Αγίου Δημητρίου. Γιατί η Θεσσαλονίκη, μαζί με την επέτειο αυτή της μνήμης του πολιούχου του Αγίου Δημητρίου, είναι εκείνη η οποία μας διδάσκει την μεγαλειώδη πορεία της μέσα στην ιστορία και μέσα στην ορθοδοξία.

Και εδώ επιτρέψτε μου να τονίσω, ότι αυτό που παίρνω μαζί μου και παίρνουμε όλοι μας κάθε χρόνο από την Θεσσαλονίκη, είναι η αίσθηση χρέους για να υπηρετήσουμε τον τόπο, την ιστορία του, το μέλλον του, αλλά και να πούμε στους φίλους γείτονες, πως είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλα τα εθνικά μας δίκαια. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς παραχωρήσεις.

Η Ελλάδα, όπως και άλλοι λαοί της Ευρώπης, περνά μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Μια κρίση η οποία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον λαό μας και ιδίως στη νέα γενιά. Την πιο αδικημένη. Μια κρίση που έχει διευρύνει τις ανισότητες. Μια κρίση η οποία έχει διαβρώσει, δυστυχώς, το κοινωνικό κράτος. Και είμαστε όλοι αποφασισμένοι, ενωμένοι, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, σ'' αυτή την κατεύθυνση να εργαστούμε όλοι μαζί. Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Είναι χρέος όλων μας και θα το πράξουμε. Σεβόμαστε και πρέπει να σεβόμαστε τις διαφορές που υπάρχουν στις πολιτικές δυνάμεις. Είναι θέμα δημοκρατικού καθήκοντος. Αλλά μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χωρίσουμε ποτέ. Οι διχασμοί του παρελθόντος και ό,τι ακριβώς επέφεραν, είναι το μεγάλο δίδαγμα για όλους μας, για το μέλλον, για το τι πρέπει να κάνουμε και το τι πρέπει να αποφύγουμε. Και είναι ακριβώς αυτά τα μεγάλα και τα σημαντικά τα οποία αφορούν τα εθνικά μας δίκαια. Λέμε λοιπόν προς όλους, ότι παρά την κρίση, για εμάς τους Έλληνες δεν υπάρχουν εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της ιστορίας μας, του παρόντος και του μέλλοντός μας. Και δεν υπάρχουν εκπτώσεις, γιατί αυτό επιβάλει η ψυχή του Έλληνα και η ιστορία του. Αυτό επιβάλλει και το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Γιατί όλα μας τα εθνικά δίκαια έχουν ως στήριγμα την ιστορία, το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν διεκδικούμε τίποτε το οποίο δεν μας ανήκει, αλλά δεν εννοούμε να παραχωρήσουμε οτιδήποτε από αυτά που μας ανήκουν κατά την ιστορία και κατά την έννομη τάξη, η οποία διέπει την παγκόσμια κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας και το Κυπριακό και υπογράμμισε: «Στα τρία θέματα στα οποία θέλω να αναφερθώ, δεν υπάρχουν για μας δισταγμοί, όπως δεν υπάρχει κανενός είδους αλαζονεία. Είμαστε ένας λαός της ειρήνης και της δημοκρατίας και αυτό προσπαθούμε να εγγυηθούμε και για τους γείτονές μας. Τους λέμε λοιπόν, τι είναι εκείνο το οποίο μας ανήκει και το οποίο όμως δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε ούτε κατ'' ιδέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια