Πρ. Παυλόπουλος: Το κοινωνικό κράτος αποτελεί το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρ. Παυλόπουλος: Το κοινωνικό κράτος αποτελεί το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Felipe Gonzalez υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την υποδοχή ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι υποδέχεται με χαρά τον κ. Gonzalez τονίζοντας ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη είναι διαρκής και επισήμανε ότι «η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα είμαστε παρόντες στον αγώνα για το μέλλον της Ευρώπης».

Στόχος και όραμα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η ευρωπαϊκή ενοποίηση, υπό τη μορφή της Ομοσπονδιακής Ευρώπης και επισήμανε ότι το κοινωνικό κράτος αποτελεί το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μια ενοποίηση που σημαίνει Ομοσπονδιακή Ευρώπη, στηριγμένη στην Δημοκρατική Αρχή, στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και στο Κοινωνικό Κράτος, αυτό το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο από θεσμική άποψη αλλά και από πλευράς Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμα ότι η σημερινή συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, συμπίπτει με την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker κατά την οποία παρουσίασε το όραμα του για την αναγέννηση της Ευρώπης και τάχθηκε υπέρ μιας δημοκρατικής και ενωμένης Ευρώπης. «Ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής για την Ευρώπη αυτή», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και τάχθηκε κατά των μορφωμάτων του λαϊκισμού που επιβουλεύονται, όπως είπε, την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο αγώνας γι' αυτήν την Ευρώπη είναι διαρκής. Και τόσο περισσότερο κρίσιμος όσο σήμερα η Ευρώπη έχει ν'' αντιμετωπίσει μορφώματα λαϊκισμού, που φθάνουν μέχρι τα όρια του φασισμού και του ναζισμού, τα οποία επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι λαοί της Ευρώπης έδωσαν την απάντησή τους σ'' όλες τις εκλογές, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταπολεμήσει όλες τις αιτίες εκείνες οι οποίες οδηγούν στο να εμφανίζονται τέτοια μορφώματα. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, να στηρίξουμε το Κοινωνικό Κράτος και, το κυριότερο, να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και τα θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου»

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα είμαστε παρόντες σ'' αυτόν τον αγώνα για την Ευρώπη. Τούτος ο λαός, με πολλές θυσίες, επέλεξε όχι απλώς να παραμείνει στην Ευρώπη, αλλά να πρωταγωνιστήσει, στο μέτρο που του αναλογεί, σ'' αυτό το ευρωπαϊκό όραμα. Το ευρωπαϊκό όραμα είναι μια συλλογική προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια έχει ανάγκη από ανθρώπους που συμβολίζουν πολλά. Και εσείς είστε ένα πρόσωπο που, ανεξάρτητα από το πόσο συμμετέχετε ενεργά στην πολιτική, εκπέμπετε αυτά τα μηνύματα που η Ευρώπη έχει ανάγκη. Γι'' αυτό σας είπα: Χαίρομαι που είστε εδώ, χαίρομαι για την πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων και συνεχίστε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που υπερβαίνει την Ισπανία, υπερβαίνει τον ισπανικό λαό και αφορά την Ευρώπη και τους λαούς της».

Από την πλευρά του ο κ. Felipe Gonzalez είπε ότι είναι τιμή του που θα τον βραβεύσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος και τον συνόδευε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Βρίσκομαι στην πνευματική καρδιά της Δημοκρατίας, είπε και τόνισε ότι η δημοκρατική εκπροσώπηση πρέπει να ενισχυθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να έρθουν ξανά κοντά στους πολίτες, υπογραμμίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Felipe Gonzalez στηλίτευσε τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στους λαούς της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και του ελληνικού, κι έκανε λόγο για «πολιτικές αυτοκτονίας».

Χρειαζόμαστε δημοκρατική διακυβέρνηση, είπε ο κ. Gonzalez, και όχι μόνο γραφειοκρατική.

Τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας για την προσφυγική κρίση λέγοντας ότι ήταν τρελό από την πλευρά της ΕΕ να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία SOOC

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς