Πρ. Παυλόπουλος: Νόμιμες οι ελληνικές αξιώσεις για γερμανικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο

Πρ. Παυλόπουλος: Νόμιμες οι ελληνικές αξιώσεις για γερμανικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου επαναφέρει στο προσκήνιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Σε δηλώσεις του από το Κομμένο της Άρτας όπου τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 317 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας αναφέρθηκε στο θέμα των ελληνικών αξιώσεων για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, χαρακτηρίζοντάς τες «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

«Οι Έλληνες δεν ξεχνούμε, στο διηνεκές και την βάρβαρη Σφαγή του Κομμένου. Και τούτο γιατί τα σημάδια της ναζιστικής θηριωδίας πρέπει να μην σβηστούν ποτέ, έτσι ώστε η συνείδησή μας να παραμείνει σ' εγρήγορση, για να μην επιτρέψουμε στο μέλλον ανάλογα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει και η Δημοκρατία του Ανθρωπισμού και της Δικαιοσύνης έχει υπαρξιακή ανάγκη αδιάλειπτης και ανυποχώρητης υπεράσπισης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ'' εμάς τους Έλληνες, εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής».

«Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας. 

Να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το ολοκαύτωμα στο Κομμένο, ξεκίνησαν με μνημόσυνο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο πιο συνεπής τρόπος για να τιμούμε την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της σφαγής του Κομμένου είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ να διαπραχθούν τέτοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Αλλά για να συμβεί τούτο όλοι, και ιδίως εμείς οι Έλληνες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό εξαρτάται από την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Και αυτή η υπεράσπιση είναι ένας αγώνας διαρκής και ανυποχώρητος. Δεν είναι αγώνας περιστασιακός. Στην κυριολεξία είναι αγώνας ζωής και στάσης ζωής. Αιωνία η μνήμη» δήλωσε ο ΠτΔ μετά την κατάθεση στεφάνου.

 

 

Φωτογραφία αρχείου SOOC