Πρόεδρος Γερμανίας: Η ΕΕ δεν θα πρέπει να «τιμωρήσει» τη Βρετανία

Πρόεδρος Γερμανίας: Η ΕΕ δεν θα πρέπει να «τιμωρήσει» τη Βρετανία

Η Βρετανία δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί σκληρά μετά την απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ, διότι αυτό θα ήταν άδικο για τους νέους, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Joachim Gauck, σε συνέντευξη στη Bild, όπως μετέδωσε το Politico.

«Το να αφήσουμε τους Βρετανούς να βιώσουν τις συνέπειες της απόφασής τους με έναν απροκάλυπτα σκληρό τρόπο δεν θα αποτελούσε μια καλή λύση σε σχέση με τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο J. Gauck.

Όπως τόνισε, οι εναπομείνασες 27 χώρες της ΕΕ δεν θα πρέπει να λάβουν στάση «προσβεβλημένου» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξόδου με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Στην πολιτική, είναι πάντα καλή ιδέα να παίρνεις τρεις βαθιές αναπνοές και στη συνέχεια να επιδιώκεις να συζητήσεις με τον άλλο», είπε ο γερμανός πρόεδρος.

Ο Joachim Gauck είπε επίσης ότι ο ίδιος υπήρξε υποστηρικτής των δημοψηφισμάτων κατά το παρελθόν, ωστόσο η εμπειρία του έδωσε ένα διαφορετικό δίδαγμα. Όταν πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα όπως εκείνα σχετικά με την ασφάλεια, τους φόρους και νομισματική πολιτική, «μια απάντηση με ένα απλό ναι ή όχι δεν είναι αρκετό», είπε.