Το πρόγραμμα εμβολιασμού πάει πόρτα - πόρτα στους δύσπιστους

Το πρόγραμμα εμβολιασμού πάει πόρτα - πόρτα στους δύσπιστους

Με μοναδικό «όπλο» απέναντι στα κύματα της πανδημίας το εμβόλιο, η επιχείρηση για τον εμβολιασμό και την ανοσοποίηση ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού ώστε να υψώσουμε το απαιτούμενο τείχος ανοσίας ενάντια στον κορωνοϊό ξεκίνησε πρώτα στα νοσοκομεία και μετά στα mega εμβολιαστικά κέντρα με σποτ και εκστρατείες πειθούς για να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και να μη χρειαστεί να ξαναζήσουμε εποχές με κλειστά σχολεία, κλειστή κοινωνία, κλειστή οικονομία που κανείς-ούτε ούτε η τσέπη μας- δεν αντέχει.

Αρχικά το πλάνο προϋπέθετε να πάνε οι πολίτες στο εμβολιαστικό κέντρο, με μοναδική εξαίρεση τα μικρά νησιά, με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων, όπου εκεί έγιναν εξαρχής καταδρομικές αποστολές για να εμβολιαστούν όλοι οι νησιώτες άνω των 18 ετών. Στην πορεία αυτών των 16 μηνών της σκληρής μάχης με την πανδημία, με μαζικούς εμβολιασμούς σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας που έφτασαν και τους 117.000 την ημέρα, η πανελλαδική προσπάθεια ανοσοποίησης πρώτα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και μετά και των νεότερων ανθρώπων συνεχίστηκε και φτάσαμε παραμονές Αυγούστου να έχουμε ξεπεράσει τα 10,1 εκατομμύρια εμβολιασμών, γεγονός που μας τοποθετεί σε μία μέση θέση στην Ευρώπη καθώς στο σύνολο του εγχώριου πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί πλήρως 4.830.974 συμπολίτες μας.

Η αντεπίθεση του Covid με μεταλλάξεις

Ωστόσο ο κορονοϊός δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Οι ιοί αντεπιτίθενται με το να μεταλλάσσονται μέσα στο σώμα των ξενιστών τους (δηλαδή τον ανθρώπινο οργανισμό) και έτσι μέσα από τις μεταλλάξεις Άλφα (Βρετανική), Βήτα (Νοτιοαφρικάνικη), Γάμα (Νιγηριανή) και Δέλτα (Ινδική), που «εξαπέλυσε» εναντίον μας, μαζί με τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη (Έψιλον, Λάμδα, Θήτα, Γιώτα, Κάππα) φτάσαμε στην επικράτηση της Δέλτα και σε μια νέα πραγματικότητα, παγκοσμίως αλλά και στον μικρόκοσμό μας στην Ελλάδα: Εδώ η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη και ετοιμάζεται να γίνει κυρίαρχος μετάλλαξη σε όλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας έχοντας χαρακτηριστικά που το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού δεν διέθετε.

Όντας πολύ μεταδοτική, πλήττοντας ιδιαίτερα τα παιδιά, τους εφήβους και τα ανεμβολίαστα άτομα (αλλά και τους εμβολιασμένους ανοσοκατεσταλμένους), ο κορονοϊός βρήκε ένα νέο δρόμο για να μπορέσει να διασπαρθεί. Μέχρι στιγμής αυξήθηκαν στο διπλάσιο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά όχι οι διασωληνώσεις και οι βαριές νοσήσεις, αφού η πλειονότητα των ανθρώπων που πλέον κολλούν την λοίμωξη είναι κάτω των 60 ετών και συνεπώς έχουνε καλύτερη έκβαση μέσα στο νοσοκομείο και παίρνουν και πιο γρήγορα εξιτήριο.

Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, μαζί με τα χαρακτηριστικά της, το γεγονός ότι διαθέτει ανοσιακή διαφυγή, δηλαδή μπορεί να νοσήσει ένας άνθρωπος που είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει κολλήσει από προηγούμενο στέλεχος, το γεγονός ότι διαδίδεται πάρα πολύ εύκολα μεταξύ των νέων χρησιμοποιώντας σαν «όχημα» μεταφοράς του συνωστισμούς της νυχτερινής διασκέδασης, ανάγκασε τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους προβλέψεις και να αποφασίσουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη του 60% της εμβολιαστικής κάλυψης δεν επαρκεί για να είμαστε ασφαλείς.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όλα τα νέα στοιχεία θα χρειαστεί να ανεβάσουμε την εμβολιαστική κάλυψη πάνω από το 80% και για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να εμβολιάσουμε σε πολύ υψηλό ποσοστό τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί στην πατρίδα μας. Επίσης θα χρειαστεί να εμβολιάσουμε σε υψηλό ποσοστό τους νεότερους ανθρώπους και τους εφήβους.

«Σε αυτό ακριβώς το στάδιο οι θιασώτες του εμβολιασμού έχουνε είτε ήδη εμβολιαστεί είτε έχουν φροντίσει να κλείσουν το ραντεβού τους.

Τώρα μένουν οι δύσπιστοι και για να μπορέσουμε να κάψουμε τις επιφυλάξεις τους, να μπορέσουμε να τους πείσουμε δεν αρκεί να του ζητήσουμε να εμβολιαστούν. Είναι πλέον η ώρα που θα πρέπει εμείς να πάμε σ’ αυτούς» επισήμανε εύστοχα εδώ κι εβδομάδες η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολόγος Ιωάννα Παυλόπουλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Από τον Ιούνιο η καθηγήτρια παιδιατρικής Ι. Παυλοπούλου και ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής είχαν προτείνει να επιστρατευτούν κινητά συνεργεία για να πάνε στις πλατείες των απομακρυσμένων χωριών, να πάνε πόρτα-πόρτα, εμπλέκοντας σε αυτή τη νέα φάση του προγράμματος «Ελευθερία» όλους τους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις κοινοτικές οργανώσεις, τους οικολόγους, τους φιλοζωϊκούς συλλόγους, την Εκκλησία. Είναι μία συλλογική προσπάθεια στην οποία κανείς δεν περισσεύει.

Ένας στους τρεις άνω των 65 ετών παραμένει μη εμβολιασμένος.

Αυτή η νέα φάση εμβολιασμού πόρτα -πόρτα είναι απαραίτητη γιατί τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα ο ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών παραμένει ανεμβολίαστος όπως επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Το στάδιο αυτό είναι το (προ)τελευταίο χαρτί που έχει στην διάθεσή της η Κυβέρνηση για να αυξηθεί με οικειοθελή προσέλευση η εμβολιαστική κάλυψη στις προχωρημένες ηλικίες και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του κράτους και έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί κι όλοι οι διοικητικοί εργαζόμενοι σε σχολεία και πανεπιστήμια. Αν αυτή η κίνηση δεν αποδώσει τα αναμενόμενα θα χρειαστεί να καταφύγουμε στο «όπλο» του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σήμερα είναι ακόμα καλοκαίρι, παραμονές Αυγούστου και έχουμε ακόμα μπροστά μας τον μήνα «με τα μπάνια του λαού», τον μήνα των καλοκαιρινών αποδράσεων. Όμως σε 45 μέρες από σήμερα θα έχουμε επιστρέψει από τις διακοπές και θα είναι η ώρα να ανοίξουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οι δομές εκπαίδευσης- και ειδικά τα σχολεία-δεν αντέχουν να μείνουν κλειστά για τρίτη χρόνια. Ο κώδωνας κινδύνου χτυπάει για όλους με την εκστρατεία εμβολιασμού πόρτα-πόρτα, αλλά πρωτίστως χτυπά για τους ηλικιωμένους, τους υπερήλικες και τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που καλούνται να εμβολιαστούν πριν μπουν στην τάξη και καθίσουν μπροστά από τα σχολικά θρανία. Δεν νοείται να συζητάμε και να εμβολιάζουμε εφήβους ηλικίας 15 με 17 ετών για να μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά το χειμώνα και να είναι οι δάσκαλοι τους ανεμβολίαστοι.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς