Προκλήσεων συνέχεια απο τον Ερντογάν: «Το φωνάζω αυτά τα νησιά ήταν δικά μας»

Προκλήσεων συνέχεια απο τον Ερντογάν: «Το φωνάζω αυτά τα νησιά ήταν δικά μας»

Νέο παραλήρημα του Ερντογάν ο οποίος μιλώντας στα εγκαίνια της νέας σιδηροδρομικής υπερταχείας γραμμής στην Άγκυρα αμφισβήτησε ευθέως την ελληνικότητα των νησιών στο Αιγαίο
Ο κ Ερντογαν αναφέρθηκε στα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου (Misak-? Milli) λέγοντας τα εξής:

«Το ότι αναφέρομαι σε Εθνικό Συμβόλαιο, τη γραμμή του Εθνικού Συμβολαίου που χάραξε ο Γαζή Μουσταφά Κεμάλ, ενόχλησε κάποιους. Γιατί ενοχλείστε; Εγώ δίνω μάθημα ιστορίας, εξέτασε το, δες, τι περιέχει εκείνο το Εθνικό Συμβόλαιο; Είπα Λωζάνη, ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείσαι; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μου, φωνάζουμε, κραυγάζουμε, τα νησιά αυτά ήταν δικά μας, υπάρχουν έργα δικά μας σε αυτά να νησιά, υπάρχει η ιστορία μας, υπάρχουν τζαμιά μας, υπάρχουν καραβάν σαράι δικά μας. Ενοχλείται ο κύριος. Γιατί ενοχλείσαι; Υπαίτιος είναι οποίος έβαλε την υπογραφή του κάτω από αυτά.»

«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας […] Εγώ μίλησα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας,. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο από ένα κύμα αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ορίστηκαν στη Λωζάνη το 1923.