Πρωταθλήτρια στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης η Ελλάδα

Η ανησυχία κορυφώνεται για το στέλεχος όμικρον παρότι φαίνεται να προκαλεί ήπια νόσο αλλά ωστόσο η πιθανότητα τεράστιας διασποράς και εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων δημιουργήσει συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για τα εθνικά συστήματα υγείας. Μάλιστα ανιχνεύτηκε το νέο στέλεχος στα λύματα της Θεσσαλονίκης χωρίς να έχει καταγραφεί επίσημα κρούσμα της Όμικρον, κάτι που βεβαιώνει τη θεωρία πως υπάρχουνε μη καταγεγραμμένα και μη διαγνωσμένα πάρα πολλά κρούσματα ανάμεσα μας.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό μεγάλης ανησυχίας ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα που επιτρέπουν μία νότα αισιοδοξίας μέσα στις γιορτές. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριας χώρες στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης κάτι που μας δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό του επόμενου πανδημικού κύματος,  καθώς με τις τρεις δόσεις αποκαθίσταται η προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια ενάντια στο νέο στέλεχος.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία λοιπόν το 70% του συνόλου του γενικού πληθυσμού και το 80% του συνόλου των ενηλίκων έχει ήδη κάνει τον βασικό εμβολιασμό ενώ το 70%  των περισσότερων από 5 εκατομμυρίων δικαιούχων της τρίτης δόσης έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση. 

Επίσης, στις πολύ μεγάλες ηλικίες άνω των 80 ετών το ποσοστό των ηλικιωμένων που έχει  κάνει και την αναμνηστική δόση αγγίζει το 89%! Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά καθώς σε άλλες χώρες ακόμα και την πολύ προηγμένη Δανία η τρίτη δόση έχει καθυστερήσει και μόλις το 25% των Δανών δικαιούχων έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Βέβαια, επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο υπάρχει και το λαμπρό παράδειγμα του Ισραήλ, της χώρας που τα έκανε όλα πρώτη σε αυτή την πανδημία η οποία ήδη μέσω της κυβέρνησης της ανακοίνωσε την έναρξη της πραγματοποίησης της τέταρτης  δόσης  σε ηλικιωμένους και υγειονομικούς