«Ψηφίζουν» Ελλάδα για καλοκαίρι τα διεθνή ΜΜΕ

«Ψηφίζουν» Ελλάδα για καλοκαίρι τα διεθνή ΜΜΕ

Άκρως κολακευτική είναι για την Ελλάδα είναι μία σειρά δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία αφού αναφέρονται στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας στην χώρα μας, εστιάζουν στον τουριστικό τομέα, υποστηρίζοντας πως η χώρα είναι πολύ πιθανό να είναι σε θέση να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πιο αναλυτικά, το CNN και ΜΜΕ από την Γερμανία, την Ισπανία και την Μεγάλη Βρετανία αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε το πρώτο κύμα των κρουσμάτων του κορονοϊού, επισημαίνοντας τόσο την γρήγορη κινητοποίηση της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών, όσο και τον ιδιαίτερα χαμηλό μέσο όρο των θυμάτων και του συνολικού αριθμού των νοσούντων σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη με αντίστοιχο πληθυσμό.

Παράλληλα, η Ελλάδα αναφέρεται ως μία από τις πρώτες επιλογές όσων αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ γίνεται αναφορά και στον τρόπο που η χώρα θα υποδεχθεί τους επισκέπτες από το εξωτερικό, με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια των κατοίκων, των επαγγελματιών και των τουριστών.

CNN: Το success story της Ελλάδας

Το CNN επανήλθε σήμερα με νέες αναφορές στην Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων πως... «η Ελλάδα αποτελεί τουριστικό θέλγητρο κι αυτό δεν είναι μυστικό, ωστόσο με τον περισσότερο κόσμο να βιώνει την πανδημία του κορονοϊού, η ιδέα καλοκαιρινών διακοπών εκεί, αποτελεί μακρινό όνειρο. Ίσως, όμως, και όχι, όπως λένε Έλληνες αξιωματούχοι. Το κράτος της Μεσογείου εμφανίζεται σαν ένα σπάνιο success story αναφορικά με την αντιμετώπιση του ιού. Η επιβολή σκληρού και έγκαιρου lockdown, επέτρεψε στη χώρα να κρατήσει πολύ χαμηλά τους θανάτους, ενώ από αυτή την εβδομάδα ορισμένες επιχειρήσεις άνοιξαν εκ νέου για πρώτη φορά. Και ο ρεαλιστής πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πως, αν και επιφυλακτικός, αυτό είναι ένα μοντέλο για να καλωσορίσει ορισμένους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι».

Το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό αναπόφευκτα συνεπιφέρει την έκθεσή της σε πιθανούς φορείς του κορονοϊού, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει πως η εντατικοποίηση των τεστ θα μειώσει τον κίνδυνο. Προς το παρόν, όλοι οι ξένοι ταξιδιώτες υποβάλλονται σε τεστ μόλις αφιχθούν στην Αθήνα. Όπως έγινε και με το συνεργείο του CNN, όπου κατά τη διάρκεια της πτήσης συμπλήρωσαν ειδική φόρμα προσωπικών πληροφοριών, ακόμη και τον αριθμό θέσης στο αεροσκάφος, ώστε να καταστεί ευκολότερη η ανεύρεσή τους αν διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι φορέας του ιού. Όταν αφίχθησαν στο αεροδρόμιο, υποβλήθηκαν όλοι σε τεστ και τα αποτελέσματα τους δόθηκαν μετά από 12 ώρες (ευτυχώς αρνητικά, σημειώνουν οι αρθρογράφοι).

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει το δημοσίευμα, ελπίζει σε μία πολύ περισσότερο συνεκτική διαδικασία. Επιθυμεί διεθνή, ή τουλάχιστον Ευρωπαϊκά (κοινά αποδεκτά) μέτρα/ πρότυπα, με τα οποία θα τίθενται σε ισχύ τα ίδια πρωτόκολλα για όλες τις χώρες. «Υποθέτω ότι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε τεστ πριν από την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος και όχι μετά την άφιξή τους εδώ, στο αεροδρόμιο. Θα τους επιτρέπεται η επιβίβαση μόνο αν το τεστ είναι αρνητικό ή το τεστ αντισωμάτων θετικό» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η χώρα θα μπορεί από την 1η Ιουλίου να καλωσορίσει τους τουρίστες. Δεδομένων των δυσκολιών ταξιδιών λόγω αναστολής πολλών πτήσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπολογίζει στους “υψηλού επιπέδου” τουρίστες. “Η κρουαζιέρα ιστιοπλοΐας (Yachting) για παράδειγμα, όπου ένας μικρότερος αριθμός ατόμων επιβιβάζεται σε ένα σκάφος και βγαίνει στη στεριά για φαγητό ή για προμήθειες. Ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός σε μικρά ξενοδοχεία, φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα σε αυτό το νέο μετα-πανδημικό κόσμο”, επισήμανε.

To ερώτημα πότε και πως θα ανοίξει η χώρα στον τουρισμό δεν είναι ασήμαντο για ένα έθνος που έχει στροβιλιστεί στην ύφεση και την οικονομική αναταραχή για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο τουρισμός συνεισφέρει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας, διπλάσιο ποσοστό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 2019 η χώρα φιλοξένησε 31 εκατομμύρια τουρίστες, τρεις φορές όσο ο πληθυσμός της, ενώ ένας στους τέσσερις Έλληνες απασχολείται σε τουριστικές υπηρεσίες ή σε δουλειές συναρτώμενες με αυτές.

Die Zeit: Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, η Ελλάδα διεκδικεί τους ξένους επισκέπτες

Η Ελλάδα, με κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη, περιόρισε μέχρι τώρα με επιτυχία την πανδημία και διεκδικεί ήδη τώρα τουρίστες, αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά από τον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

«Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βάλει μπροστά τον τουρισμό όσο το δυνατόν συντομότερα. Συζητούμε για το πώς θα διασφαλιστούν οι τουρίστες σε κάθε ξενοδοχείο, για το πώς θα φροντίσουν τους φιλοξενούμενους - ακόμη και κατά την περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα», δηλώνει ο επικεφαλής της TUΙ Γερμανίας Μάρεκ 'Αντριουστσακ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προηγουμένως θα πρέπει να επιτραπεί στους Γερμανούς να βγουν από την πατρίδα τους χωρίς ταξιδιωτική οδηγία.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συστήσει Ομάδα Δράσης, η οποία διαπραγματεύεται με τουριστικούς ομίλους όπως η TUI και η DER Touristik τις λεπτομέρειες σχεδίου ασφάλειας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων με αντισηπτικό και την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων, τόσο σε παραλίες όσο και σε πισίνες. Η εφημερίδα φιλοξενεί και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την δυνατότητα ταξιδιών στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι εμφανίζεται και ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε, Αλεξάντερ Κεκουλέ. «Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο αριθμός των κρουσμάτων θα υποχωρήσει παγκοσμίως», εκτιμά ο καθηγητής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι για αυτή του την πρόβλεψη δέχεται επικρίσεις συναδέλφων του, αλλά εμμένει στην άποψή του. «Όταν προτρέπουμε τον κόσμο να μην σχεδιάσει φέτος ταξίδια στο εξωτερικό και αργότερα διαπιστώσουμε ότι τα κρούσματα είναι πλέον ελάχιστα, τότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες, θα ανοίξουν τα σύνορα, αλλά ούτε οι αεροπορικές εταιρίες ούτε τα ξενοδοχεία θα έχουν πραγματικά προετοιμαστεί», προειδοποιεί.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Spiegel: Σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων από τον Ιούνιο

Στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel και πιο συγκεκριμένα στη στήλη «Ταξίδια» φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ που επιχειρεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες, όπως αυτή διαμορφώνεται με τη σταδιακή υποχώρηση των περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το δημοσίευμα χωρίζεται σε σύντομες υποενότητες που αναφέρονται ξεχωριστά στη χαλάρωση των μέτρων και στις προσπάθειες αναθέρμανσης της τουριστικής κίνησης στις ακόλουθες χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα, Δανία, Κάτω Χώρες, Κροατία και Τουρκία. Αναφορικά με την Ελλάδα, το ρεπορτάζ παραθέτει συνοπτικά τα ανακοινωθέντα, πρώτα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών από την ελληνική κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στους ισχύοντες περιορισμούς για τα εσωτερικά ταξίδια.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι, με βάση όλες τις ενδείξεις, η σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχείων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουνίου.

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως σε ό, τι αφορά τη δυνατότητα που θα έχουν οι Γερμανοί τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, παραμένουν προς το παρόν οι ισχύοντες περιορισμοί, ενώ παρατίθεται η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για το «άνοιγμα» της χώρας την 1η Ιουλίου, προκειμένου να δεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ασαφές παραμένει το πότε θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις εντός Ευρώπης.

Tagesschau: «Η Ελλάδα τα έχει βγάλει πέρα και σύντομα οι τουρίστες θα επιοστρέψουν»

Η γερμανική tagesschau αφιερώνει χώρο, επίσης, στην τουριστική Ελλάδα και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN για «άνοιγμα» της χώρας από τον Ιούλιο. «Η Ελλάδα τα έχει βγάλει πέρα/ έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής την κρίση και σύντομα και θα αφήσει τους τουρίστες να επιστρέψουν στη χώρα. Για να αποφευχθούν οι πολυσύχναστες παραλίες, η Αθήνα επιβάλλει όρους - και ελπίζει για ένα ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα. Η Ελλάδα επιστρέφει αργά στο φυσιολογικό μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα ήθελε να καλωσορίσει ξανά ξένους τουρίστες στην Ελλάδα. "Στο καλύτερο σενάριο, θα ανοίξουμε ξανά την 1η Ιουλίου", είπε σε συνέντευξή του στο CNN. "Εργαζόμαστε προς αυτό." Η Αθήνα ελπίζει για μια ευρωπαϊκή λύση. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι χώρες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σύντομα σε έναν κοινό οδικό χάρτη».

ABC: Ελλάδα «ψηφίζει» και η Ισπανία για το καλοκαίρι

Ένα ακόμα εγκωμιαστικό άρθρο, στο οποίο περιγράφεται η επιτυχημένη προσπάθεια αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα «ABC».

Στην ηλεκτρονική έκδοση της «ΑBC» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου» και υπότιτλο: «Η έγκαιρη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας και η τήρησή τους από τους Έλληνες, δημιουργούν σχετικά αισιόδοξο κλίμα».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η κυβέρνηση έπεισε τους Έλληνες να βγαίνουν μόνον για ψώνια πρώτης ανάγκης και για να πάνε στο φαρμακείο, στο γιατρό, για δουλειά ή για λίγη άσκηση. Πρόκειται για ρεκόρ ταχύτητας στην εφαρμογή των μέτρων», τονίζει το ισπανικό μέσο ενημέρωσης.

«Στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα και τα ταξιδιωτικά γραφεία άκουσαν με κάποια ανακούφιση τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να λέει στη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη Δευτέρα, ότι η τουριστική δραστηριότητα θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου», αναφέρεται. 

Ως ιδανικό προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές εν μέσω της πανδημίας χαρακτήρισε εχθές την Ελλάδα και η γερμανική εφημερίδα Bild, όπως και άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση του κορονοϊού. 

Ένα ακόμη εγκωμιαστικό άρθρο για την χώρα μας και την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας με τίτλο «Η επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας μέσα στην κρίση» αφιέρωσε και το περιοδικό Spiegel.

Εξάλλου, η επιτυχία της Ελλάδας στην πρώτη φάση της μάχης κατά του κορονοϊού παρουσιάστηκε σε εκτενές ρεπορτάζ του Euronews στις εγκαταστάσεις του κέντρου επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με τον τηλεοπτικό σταθμό να αναζητά τη «συνταγή» αυτής της επιτυχίας μέσα από μια συνέντευξη με τον Νίκο Χαρδαλιά, «ενός από τους πρωταγωνιστές στη μάχη κατά της επιδημίας».

Daily Mail: Συνεργασία 6 χωρών με την Ελλάδα για την ενίσχυση του τουρισμού

Για συνεργασία επτά χωρών που περιόρισαν την πανδημία του κορονοϊού, με στόχο να εξασφαλίσουν την προσέλευση τουριστών, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, αναφέροντας την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Δανία, την Τσεχία, το Ισραήλ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Απώτερος στόχος είναι να συμφωνήσουν πότε θα είναι εφικτά τα ταξίδια και ποιες θα μετάσχουν σε ένα σχήμα όπου θα μπορούν να δέχονται τουρίστες μεταξύ τους. Συμφωνίες, οι οποίες εφόσον επιτευχθούν θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη της απαγόρευσης των ταξιδιών - κυρίως τον απομακρυσμένων - που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα μέσα Μαΐου.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η «Daily Mail» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχουν ήδη συγκροτηθεί επίσημες και άτυπες συμμαχίες μεταξύ των χωρών που θεωρούν ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, με τη Γερμανία και την Ιταλία να αρχίζουν να χαλαρώνουν τα lockdown και να λένε ότι οι πολίτες τους θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις θερινές διακοπές.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις παραγόντων από τον τουριστικό κλάδο της Ευρώπης, οι οποίοι αναφέρουν πως θα είναι εφικτά αρχικά τα ταξίδια σε γειτονικές χώρες, που μπορεί κανείς να προσεγγίσει οδικώς και πως αν όλα κυλήσουν ομαλά με τον κορονοϊό, μπορεί να χαλαρώσουν κι άλλο οι περιορισμοί αναφορικά με τα ταξίδια, ώστε να μεταβούν τουρίστες και με αεροπορικές συνδέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι διεξάγονται ήδη συζητήσεις στο επίπεδο της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σχετικά με το ποια κριτήρια θα πρέπει να πληροί κάθε περιοχή.