Pulse: Στο 10% η διαφορά υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου - Πλήγμα για την κυβέρνηση η κράτηση των στρατιωτικών

Pulse: Στο 10% η διαφορά υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου - Πλήγμα για την κυβέρνηση η κράτηση των στρατιωτικών

Ελαφρά διευρυμένη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει το 31,5% των ψηφοφόρων έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ, με αναγωγή.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 32% αφού το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι στις επόμενες εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ έναντι μόλις 23% που απάντησε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, ΧΑ με 8%, ΚΚΕ με 6%, ενώ στο 2% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 31% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα.

Ένα ακόμα θέμα που είναι στην επικαιρότητα είναι το σκάνδαλο Novartis, με σχεδόν τέσσερις στους δέκα να υπολογίζουν πως η ευρύτερη συζήτηση για σκάνδαλα και μίζες ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση. Μόλις το 6% γνωμοδοτεί ότι ευνοείται η αντιπολίτευση.

Η έρευνα της Pulse φανερώνει την απαισιοδοξία που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά την πορεία της χώρας, αν και ο κυριότερος όγκος ψηφοφόρων απορρίπτει την άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Το 63% θεωρεί ότι τα πράγματα «σίγουρα» ή «μάλλον» κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ στον αντίποδα μόλις ένας στους τέσσερις εκτιμά πως σίγουρα ή μάλλον τα πράγματα πηγαίνουν σωστά.

Ωστόσο, ακριβώς οι μισοί πολίτες διαφωνούν με τη λύση της άμεσης προκήρυξης εκλογών. Το 36% προτιμά να δει την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την τετραετή θητεία της, ενώ το 14% δεν είναι αντίθετο σε πρόωρες κάλπες αλλά θα προτιμούσε να στηθούν αργότερα.

Το 37% θέλει εκλογές «άμεσα» και το 13% δεν απαντά ή λέει ότι δεν ξέρει τι θα ήταν προτιμότερο.

Πλήγμα η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών 

Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μπορεί να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση, καθώς σχεδόν οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό θέμα. Μόλις το 3% εκτιμά ότι το θέμα είναι λίγο ή ελάχιστα σημαντικό.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Τουρκία, με το 51% να απαντά ότι αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις πρωτοβουλίες της Αθήνας.

Στον αντίποδα, λιγότερο από το ένα τρίτο των πολιτών βλέπει «θετικά» ή «μάλλον θετικά» τους κυβερνητικούς χειρισμούς.