«Πυρετός» διαβουλεύσεων, η κρίσιμη συνάντηση με συμμετοχή Κυρ. Μητσοτάκη

«Πυρετός» διαβουλεύσεων, η κρίσιμη συνάντηση με συμμετοχή Κυρ. Μητσοτάκη

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, μετά την αναθεωρημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης που έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ Μισέλ και η οποία προβλέπει μειωμένο ποσό επιχορηγήσεων στα 450 δισ. μαζί με μηχανισμό επιτήρησης - εποπτείας του Ταμείου.

Πλέον ο Σ. Μισέλ έχει συνάντηση με τους Εμ. Μακρόν και Άν. Μέρκελ, αφότου ολοκλήρωσε τις συνομιλίες του σε διμερές επίπεδο με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί πολυμερής συνάντηση ηγετών, από τη μία πλευρά των «φειδωλών χωρών» του Βορρά μαζί με την Φινλανδία και από την άλλη των κρατών-μελών του Νότου, μαζί με την Γαλλία και τη Γερμανία, στην οποία συμμετείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, όπως είχε ενημερώσει ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων εκτός από την Ελλάδα συμμετείχαν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Στη συνάντηση συμμετέχει επίσης και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση του Σ. Μισέλ

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισελ παρουσίασε νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης και να πειστούν οι χώρες που διαφωνούν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα πρόταση του Μισέλ θέτει το ύψος των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ (από 500 δισ. που ήταν η προηγούμενη) και των δανείων στα 300 δισ. ευρώ, προκειμένου καμφθούν οι αντιστάσεις. Το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Η πρόταση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυξάνει επίσης τα rebates (ετήσιες εκπτώσεις προϋπολογισμού), που λαμβάνουν χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, κατά 100 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Τέλος, εισάγει το «super emergency brake», έναν μηχανισμό επιτήρησης - εποπτείας του Ταμείου που θα επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος να μπλοκάρει την εκταμίευση κονδυλίων, εφόσον αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα έχουν τρεις μέρες στη διάθεσή τους, από τη στιγμή που η Κομισιόν εγκρίνει τη εκταμίευση ενός ποσού, προκειμένου να εκφράσουν επίσημα τις αντιρρήσεις τους και το ζήτημα θα επιλαμβάνονται είτε οι ηγέτες της ΕΕ είτε το Eurogroup.

Στις πρώτες αντιδράσεις για τη νέα πρόταση Μισέλ ολλανδικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν έως και αύριο το μεσημέρι.

Κυβερνητικές πηγές για Σύνοδο Κορυφής: Δύσκολες διαπραγματεύσεις, διεκδικούμε το καλύτερο για Ελλάδα και ΕΕ

Σχολιάζοντας νωρίτερα σήμερα τις εξελίξεις στη Σύνοδο, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

ΟΙ ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά όμως ότι αυτό φαίνεται πως δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.