Ρ. Σβίγκου για πΓΔΜ: Αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα αυτές τις μέρες, θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Ρ. Σβίγκου για πΓΔΜ: Αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα αυτές τις μέρες, θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση σταθεροποίησης και ειρήνης στα Βαλκάνια, έχουν γίνει πολλά θετικά στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, αλλά υπάρχει χάσμα στο ζήτημα της προϋπόθεσης για συνταγματική αναθεώρηση που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Σίγουρα έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στο ονοματολογικό. Υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στη μία από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Μένει να δούμε αν θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, αλλά σίγουρα υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να δοθεί λύση» είπε η κ. Σβίγκου και συνέχισε:

«Η λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι μια λύση σταθεροποίησης και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά συμβάλλει και στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, των πολιτικών και των οικονομικών συμφερόντων. Να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά να γνωρίζουμε επίσης ότι, αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα αυτές τις μέρες, μπορεί να υπάρξει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενη στην παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου, παρατήρησε πως «η παραίτησή του δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, τόσο ως προς τον χρόνο που επιλέχθηκε να γίνει αυτό, όσο και από τον τρόπο της παραίτησης και την πολιτική χροιά που θέλησε να δώσει με τα λεγόμενά του» και πρόσθεσε:

«Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται διαρροές για αποφάσεις του ΣτΕ - συμφωνώ και με τη σχετική ανάρτηση του κ. Παππά. Αυτή η τακτική των επιλεκτικών διαρροών πλήττει τον θεσμό και πλήττει και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ΣτΕ και στη δικαιοσύνη γενικότερα. Οι δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου κρίνονται από τους πολίτες και είδαμε τις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης να προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτή την παραίτηση».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η ΝΔ σπεύδει να θέσει στον δημόσιο διάλογο το θέμα των μέτρων για το 2019 και 2020, επειδή έχει καταλάβει ότι η καθαρή έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, είναι κάτι το δεδομένο.

«Το νέο αφήγημα της ΝΔ, τώρα που έχει αποτύχει το αφήγημα περί νέου μνημονίου, παράτασης κ.λπ. είναι οι συντάξεις» είπε και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα των πολλών. Αυτό έκανε και την προηγούμενη περίοδο και αυτό θα κάνει με πολύ καλύτερους όρους μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ακριβώς επειδή είμαστε δίπλα στους συνταξιούχους και θέλουμε να ακούσουμε τους συνταξιούχους και τα αιτήματά τους, δεν δεχόμαστε υποκριτικά να μας κουνούν το δάχτυλο όλοι εκείνοι που μείωσαν 40% τις συντάξεις. Γιατί αυτό έχει κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τώρα προσπαθούν να κάνουν στην κυβέρνηση μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας.

Μέχρι πριν δύο μήνες η ΝΔ έλεγε ότι δεν θα υπάρξει καμία καθαρή έξοδος και πρέπει μάλιστα να πάμε σε πιστοληπτική γραμμή. Και το ίδιο έλεγε και ο κ. Στουρνάρας. Όταν αυτό κατέρρευσε, τότε από τη ΝΔ προσπάθησαν να συνδέσουν το ζήτημα των συντάξεων και του αφορολόγητου με την καθαρή έξοδο.

Ενώ γνωρίζουν ότι αυτά είναι ψηφισμένα μέτρα, γνωρίζουν ότι είναι μέτρα τα οποία ήρθαν ως "συμβιβασμός", επειδή το ΔΝΤ πίστευε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιάσει τα πλεονάσματα του 3,5% μετά το 2018. Όλοι πλέον βλέπουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι και την επόμενη περίοδο θα μπορέσει να έχει τις επιδόσεις που είχε μέχρι στιγμής, οπότε δεν υπάρχει και λόγος να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας».

Ως προς το θέμα της συμμετοχής, ή όχι, του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε ότι τώρα πλέον έχει ελάχιστη σημασία καθώς το πρόγραμμα τελειώνει και υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 είχε δηλώσει ότι δεν έπρεπε η Ευρώπη να δεχθεί την παρουσία του ΔΝΤ στα δικά της χωράφια. Και δυστυχώς δικαιωθήκαμε από τα λάθη του ΔΝΤ, τα συνεχόμενα λάθη, τις λάθος προβλέψεις και την επιβολή σκληρών πολιτικών.

Τώρα, το αν θα συμμετέχει, ή όχι, το ΔΝΤ την επόμενη περίοδο, νομίζω ότι έχει ελάχιστη σημασία πλέον για τη χώρα μας, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου. Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, υπάρχουν οι αποφάσεις του Eurogroup από τον Ιούνη του 2017, είναι αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και πρέπει να τηρηθούν ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε σχέση με πριν από έξι μήνες, σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, σε σχέση μέχρι πριν και από έναν μήνα, όσο περνάει ο χρόνος μειώνεται η σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ.

Και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί είναι τέτοιο το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στις διεθνείς αγορές, στο διεθνή Τύπο, στους κύκλους των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που έχει μειωθεί η σημασία του ΔΝΤ και της συμμετοχής του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news