Rajoy και Michel απαντούν στο κάλεσμα του Puigdemont προς την Ε.Ε. να στηρίξει τους Καταλανούς

Rajoy και Michel απαντούν στο κάλεσμα του Puigdemont προς την Ε.Ε. να στηρίξει τους Καταλανούς

Την απάντησή τους στον Carles Puigdemont αναμένεται να δώσουν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και του Βελγίου, Mariano Rajoy και Charles Michel, οι οποίοι θα μιλήσουν για την καταλανική κρίση στα κοινοβούλια των χωρών τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της ισπανικής δικαιοσύνης, κάλεσε από τις Βρυξέλλες την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να υποστηρίζει το «πραξικόπημα», αναφερόμενος στην αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας που αποφασίσθηκε από τη Μαδρίτη λίγες ώρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στις 27 Οκτωβρίου, με βάση τα αποτελέσματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Εάν οι Καταλανοί δώσουν και πάλι την πλειοψηφία στους αυτονομιστές στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, «θα δεχθείτε το αποτέλεσμα της ψήφου τους;», δήλωσε ο Puigdemont κατά την ομιλία του ενώπιον διακοσίων αυτονομιστών καταλανών δημάρχων, που μετακινήθηκαν μέχρι τις Βρυξέλλες για να τον δουν και να τον υποστηρίξουν.

Γενική απεργία στην Καταλονία

Την ίδια στιγμή, οι καταλανικές αυτονομιστικές οργανώσεις και ένα συνδικάτο καλούν σήμερα σε γενική απεργία, τη δεύτερη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας και την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του συντάγματος από την κυβέρνηση Rajoy.

Η έκκληση για γενική απεργία έγινε από την αυτονομιστική διασυνδικαλιστική οργάνωση CSC, σε διαμαρτυρία για την επισφάλεια της εργασίας και για ένα διάταγμα της ισπανικής κεντρικής κυβέρνησης που χαλαρώνει τη διαδικασία για την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Καταλονία.

Όμως η κινητοποίηση, που υποστηρίζεται από δύο ισχυρές αυτονομιστικές ενώσεις, την Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC) και την Omnium Cultural, έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς τα αυτονομιστικά κινήματα ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων ηγετών τους.

Η απεργία δεν υποστηρίζεται από τα κύρια ισπανικά συνδικάτα, CCOO και UGT, αλλά αναμένεται να περιλάβει και τα σχολεία, καθώς το μεγαλύτερο καταλανικό συνδικάτο της δημόσιας εκπαίδευσης, το USTEC, συμμετέχει στην απεργία.

Ομάδες διαδηλωτών με πανό υπέρ της ανεξαρτησίας και πλακάτ, στα οποία ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων αξιωματούχων τους, υπήρχαν σε διάφορα σημεία, όπως στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζιρόνα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έσπασαν έναν αστυνομικό κλοιό για να βγουν πάνω στις γραμμές και να εμποδίσουν την κυκλοφορία των τρένων.

«Προσοχή! Σημαντικά προβλήματα σημειώνονται σε όλο το περιφερειακό δίκτυο εξαιτίας της παρουσίας προσώπων και αντικειμένων πάνω στις γραμμές», ανακοίνωσε στο Twitter η καταλανική σιδηροδρομική υπηρεσία.

Αντιθέτως η κύρια αγορά τροφίμων της περιφέρειας, η Mercabarna, λειτουργεί, όπως και τα καφέ και τα εμπορικά καταστήματα της Βαρκελώνης, ενώ το μετρό λειτουργεί σε ποσοστό 85%.

Στη Βαρκελώνη, η κινητοποίηση φαίνεται ότι έχει μικρότερη συμμετοχή απ'' ό,τι η γενική απεργία της 3ης Οκτωβρίου που είχε κηρυχθεί κατά της αστυνομικής καταστολής στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης και είχε καταγράψει μεγάλη συμμετοχή.

Πολιτικές διεργασίες

Παράλληλα, εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες ενόψει των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου. Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο αυτονομιστικό στρατόπεδο, καθώς τα κόμματα που το συγκροτούν δεν κατέληξαν σε συμφωνία για να παρουσιασθούν σε ενιαίο μέτωπο, όπως θα ήθελε ο Puigdemont.

Χθες το βράδυ, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), το ένα από τα τρία κόμματα που συγκροτούσαν την πλειοψηφία στο προηγούμενο τοπικό κοινοβούλιο μαζί με το PdeCAT (συντηρητικό) του Puigdemont και την Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας (CUP) της άκρας αριστεράς, απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκρότησης συνασπισμού.

«Μπροστά στην αδυναμία σχηματισμού πραγματικά ενωμένης λίστας , θα πρέπει να επιδιώξουμε να συντονισθούμε με βάση ορισμένες υποψηφιότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ERC.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, στον συνασπισμό «Junts pel Si» (Μαζί για το Ναι) είχαν ενωθεί το PdeCAT και το ERC, ενώ το CUP είχε κατεβεί μεμονωμένο. Συνολικά, τα τρία κόμματα είχαν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, αλλά όχι και των ψήφων (72 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο με το 47,8% των ψήφων).

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η από κοινού κάθοδος τους αυτονομιστικού στρατοπέδου θα ευνοούσε τους αυτονομιστές στο σύνολό τους, αφού το κόμμα ή ο συνασπισμός που αναδεικνύεται πρώτη εκλογική δύναμη εξασφαλίζει ισχυρό πριμ.

Το PdeCAT είχε κάθε λόγο να επιζητεί τη συγκρότηση συνασπισμού, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα, η συνέχεια του Convergencia Democratica de Cataluna, βρίσκεται υπό κατάρρευσιν. Αντίθετα το ERC εμφανίζεται ανερχόμενο στις δημοσκοπήσεις και, κατά συνέπεια, προτιμά να βρεθεί μόνο του στην πολιτική αρένα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με την ελπίδα να αναλάβει για πρώτη φορά στην ιστορία τα ηνία της Καταλονίας.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν για μία ακόμη φορά διχοτόμηση των δυνάμεων υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας -ενώ την ίδια στιγμή, πολύ μικρό είναι το ποσοστό των Καταλανών που πιστεύει ότι τελικώς θα επιτευχθεί η ανεξαρτησία από την Ισπανία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Associated Press