Ρεμδεσιβίρη: Ο μεγάλος σύμμαχος στη μάχη κατά της Covid-19

Ρεμδεσιβίρη: Ο μεγάλος σύμμαχος στη μάχη κατά της Covid-19

Σε ολοένα και πολυτιμότερο σύμμαχο στη μάχη κατά του κορωνοϊού αναδεικνύεται η ρεμδεσιβίρη. Όπως καταγράφεται σε νεώτερες μελέτες από την καθημερινή κλινική πρακτική στα νοσοκομεία, η χορήγηση του φαρμάκου περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών, όπως επίσης και τις ημέρες νοσηλείας όσων έχουν προσβληθεί από COVID-19 και νοσηλεύονται. Συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τις δομές και τα συστήματα υγείας που συνεχίζουν να μάχονται κατά της νόσου.

Τρεις νεώτερες διεθνείς αναδρομικές μελέτες με δεδομένα από σχεδόν 100.000 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν λόγω covid-19 στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, κατέγραψαν τη μείωση της θνητότητας των ασθενών:

  • Σε μία από αυτές (διενεργήθηκε από το HealthVerity, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Aetion την περίοδο Μαΐου 2020 – Μαΐου 2021) ο κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη μειώθηκε κατά 23%, ενώ παρατηρήθηκε σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα ταχύτερης εξόδου από το νοσοκομείο μέχρι την 28η ημέρα νοσηλείας.
     
  • Σύμφωνα δε, με τη μελέτη SIMPLE-Severe, η μείωση του κινδύνου θανάτου έφθασε το 54%, ενώ οι ασθενείς που ολοκλήρωσαν μια πλήρη θεραπεία 10 ημερών με ρεμδεσιβίρη είχαν σημαντικά μικρότερο χρόνο εξόδου από το νοσοκομείο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν ρεμδεσιβίρη.
     
  • Και η μελέτη Premier κατέδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ρεμδεσιβίρη είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνητότητας τόσο την 14η όσο και την 28η ημέρα σε σύγκριση με αυτούς που δεν έλαβαν ρεμδεσιβίρη.

Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών -τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο συνέδριο World Microbe Forum- ήταν παρόμοια και σταθερά τόσο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε δύο από τις μελέτες αυτές παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη είχαν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα εξόδου από το νοσοκομείο έως την 28η ημέρα. Δηλαδή περιορισμό του χρόνου νοσηλείας. Πρόκειται για ένα δεδομένο που διαμορφώνει μια νέα εικόνα στο «χάρτη» της νοσηλείας. Με τους ασθενείς της covid-19, να έχουν τη προοπτική μιας πιο σύντομης εξόδου από το νοσοκομείο, εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι. Όχι μόνο οικονομικοί, από τον περιορισμό του χρόνου θεραπείας, αλλά και σε υποδομές, καθώς απελευθερώνονται θέσεις νοσηλείας, προκειμένου να μπορούν να υποδεχθούν νέους ασθενείς.

Τα ενθαρρυντικά αυτά δεδομένα καταγράφονται καθημερινά και σε πρακτικό επίπεδο στα νοσοκομεία της χώρας μας, από την έναρξη χορήγησης του φαρμάκου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2020 μέσω ΙΦΕΤ, οπότε η ρεμδεσιβίρη βρίσκεται σε επάρκεια στην Ελλάδα προκειμένου να χορηγείται άμεσα στους ασθενείς που επιβεβαιωμένα έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Όπως δηλώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ κ. Πέτρος Μπακάκος, η μελέτη καθημερινής κλινικής πρακτικής δείχνει ότι το όφελος από τη ρεμδεσιβίρη ήταν περισσότερο εμφανές στους ασθενείς που έλαβαν νωρίς τη θεραπεία από πλευράς έναρξης των συμπτωμάτων και η θνητότητα ήταν χαμηλότερη σε εκείνους τους ασθενείς που η χορήγηση της ρεμδεσιβίρης έγινε πρώιμα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Επίσης, είναι ένα ασφαλές φάρμακο που μπορεί να χορηγηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα στη θεραπεία της covid-19 νόσου.

Θα πρέπει δε, να σημειωθεί, ότι τόσο στην προσπάθεια που έγινε από την Ελλάδα για επίτευξη επάρκειας της ρεμδεσιβίρης, όσο και στην συμβολή της στη θεραπεία των ασθενών που νοσούν από covid-19, αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist την περασμένη Πέμπτη και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Επισημαίνεται ότι σε αναγνώριση της τρέχουσας έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και βάσει των διαθέσιμων κλινικών δεδομένων, η κατάσταση έγκρισης της ρεμδεσιβίρης διαφέρει ανά χώρα. Μέχρι σήμερα, η ρεμδεσιβίρη έχει εγκριθεί εξολοκλήρου ή υπό όρους ως θεραπεία της COVID-19 σε περίπου 50 χώρες παγκοσμίως.

Η κα Κατερίνα Αργυράκη, Επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στην Α' Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», μιλώντας στο Liberal.gr σημείωσε σχετικά:

«Η αντιμετώπιση του νοσηλευόμενου ασθενή με COVID-19 απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 κορωνοϊό είναι μια περίπλοκη νόσος και η αντιμετώπισή της πρέπει να στοχεύει τόσο τον ίδιο τον ιό, με το κατάλληλο αντι-ιικό φάρμακο, όσο και τη φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει ο ιός.

Η ρεμδεσιβίρη είναι η μοναδική διαθέσιμη σήμερα αντιική θεραπεία με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην κλινική πράξη. Έχει φανεί ότι μειώνει τόσο το χρόνο ως προς την ανάρρωση όσο και τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου, με αποτέλεσμα λιγότερες ημέρες με συμπτώματα και λιγότερες ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο. Αυτό συνεπάγεται σημαντικό όφελος και για τον ίδιο τον πάσχοντα, αλλά και για τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας. Επίσης, από αναδρομικές μελέτες παρατήρησης σε μεγάλο αριθμό ατόμων φάνηκε μειωμένη θνητότητα στους ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν.

Στους νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη στον COVID-19 που χρειάζονται οξυγονοθεραπεία, η ρεμδεσιβίρη αποτελεί το μοναδικό αντι-ιικό φάρμακο με ένδειξη για την αντιμετώπιση τους, συνήθως σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη, και αναλόγως της βαρύτητας της νόσου».

Στην Ελλάδα, η χορήγηση ρεμδεσιβίρης γίνεται για πέντε ημέρες στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά με βάση τα επίσημα χαρακτηριστικά του φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η διάρκεια της χορήγησης μπορεί να επεκταθεί και μέχρι 10 ημέρες σε περιπτώσεις που επιβαρύνεται η κλινική κατάστασή των ασθενών. Η εμπειρία από τα ελληνικά νοσοκομεία επιβεβαιώνει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ρεμδεσιβίρη, καταφέρνουν να πάρουν εξιτήριο μερικές ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο, εξαιτίας της καλύτερης έκβασης της νοσηλείας τους. Επιπλέον ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης, αφορούν τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα (όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, καρδιοπάθειες κλπ), που παρ' όλα αυτά, παρουσιάζουν καλή έκβαση και βραχύτερη νοσηλεία, σε σύγκριση με αντίστοιχους ασθενείς που δεν πήραν το φάρμακο, διότι νόσησαν σε μια περίοδο που το φάρμακο δεν ήταν διαθέσιμο.